Paaldansbond zet stap naar Olympische Spelen

Goed nieuws voor onder meer onze gewaardeerde collega Djeez: het zou zomaar kunnen dat we over een paar jaar met z'n allen op tv naar olympisch paaldansen zitten te kijken. De International Pole Sports Federation (IPSF) heeft een aanvraag ingediend bij het Internationaal Olympisch Comité om als volwaardige sport gezien te worden. Dat betekent uiteraard niet direct plaatsing op het olympisch programma, maar het is wel een eerste grote stap.

Een olympisch subcomité van de IPSF is een klein half jaar bezig geweest met het voorbereiden van de aanvraag. De kans op slagen lijkt vergroot sinds de bond eind vorig jaar definitief is aangesloten bij wereldantidopingautoriteit WADA. Op het moment heeft de paaldansbond 22 nationale bonden als leden, maar eind volgend jaar moeten dat er al veertig zijn, dus de groei zit er goed in. Dat werd dit jaar ook al duidelijk tijdens het WK paaldansen, dat sinds 2012 gehouden wordt: in Londen deden 150 sporters uit dertig verschillende landen mee.

IPSF-president KT Coates ziet het allemaal positief in. In de jaren '90 trad ze zelf op aan een paal, maar volgens haar is het sindsdien allemaal flink veranderd: "Je wordt er enorm sterk van, je gebruikt bijna al je spieren. Dat het meer en meer een sport wordt kun je aan de lichamen van de deelnemers wel zien. Het waren eerst behoorlijk slanke meiden, maar tegenwoordig zijn ze erg gespierd. Je moet alles in je hebben, flexibiliteit, kracht, choreografie..het is erg moeilijk", legt Coates uit. 

De IPSF pakt het direct goed aan, want vanaf volgend jaar kent het WK zelfs een 'parapaaldans'-categorie, voor atleten met een fysieke beperking. Daar moet in de komende vijf jaar door deelnemers en de bond zelf nagedacht worden over het uitbreiden van de verschillende klassen, want volgend jaar gaat het tijdens het debuut nog om één categorie. 

Om het heuglijke nieuws te vieren willen we een ieder vooral uitnodigen om de beste foto's en filmpjes uit deze mooie tak van sport in de comments te plaatsen, zodat we er alvast uitgebreid van kunnen genieten.