Choukoud heeft drie doelen voor marathon Amsterdam

Khalid Choukoud heeft voor aanstaande zondag maar liefst drie doelen die hij wilt behalen tijdens de komende marathon van Amsterdam. Hij wil Nederlands kampioen worden, de limiet voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Londen en een persoonlijk record.

"Toch wil ik het liefst Nederlands kampioen worden. Ik heb al zeventien nationale titels op zo'n beetje alle afstanden, maar die op de marathon ontbreekt nog," aldus de dertigjarige Haagse atleet. Hij is in vorm en is gemotiveerd. "Ik heb twee weken geleden in Breda zeer lekker gelopen op de halve marathon, dus ik ga met vertrouwen van start. Het zou heel mooi zijn als ik de WK-limiet van 2.11 kan slechten en helemaal super als ik onder mijn beste tijd van 2.10.52 kan finishen."

De Kenianen Bernard Kipyego en Wilson Chebet zullen zondag de kanshebbers zijn voor de winst. Er gaat tussen die twee ook om iets anders. De titel 'Mister Amsterdam' staat ook op het spel. Chebet is nu nog de houder van de eretitel. Hij won de edities van 2011, 2012 en 2013 en heeft met 2.05,36 ook het parcoursrecord op zijn naam staan. Kipyego ging als eerste over de streep in 2014 en 2015 en wil graag zijn hattrick voltooien. "Ik geloof in mezelf en ben er zeker van dat ik ga winnen", aldus de 30-jarige Kipyego, die als beste tijd 2.06.19 heeft staan.

Kipyego trainde deze zomer voor de olympische marathon van Rio, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd. "Om voor mij nog steeds onduidelijke reden. Het was moeilijk te verkroppen, maar mijn coach wees mij meteen op de mogelijkheid in Amsterdam te lopen. Hij zei me dat ik me sterk kan verbeteren. Ik mik dus ook op het parcoursrecord en hoop me te plaatsen voor de WK van 2017 in Londen."

Chebet gaat zondag voor de zevende keer van start in Amsterdam. "Ik loop er graag en zal er alles aan doen om 'Mister Amsterdam' te blijven. Ik wil die titel nog niet afstaan."