Gewichtheffer dreigt medaille Spelen Rio weer kwijt te raken

Het lijkt erop dat de Roemeense gewichtheffer Gabriel Sincraian zijn olympische bronzen medaille weer in mag leveren. De 27-jarige Roemeen won het brons in augustus in Rio de Janeiro in de klasse tot 85 kilogram, maar is betrapt op het gebruik van het verboden testosteron. 

Het nieuws van de positieve test van Sincraian kwam op gang nadat duidelijk was dat de gewichtheffer niet was uitgenodigd voor een huldigingsceremonie voor Roemenen die in Rio een medaille wonnen. Donderdag liet gewichthefbond IWF weten dat hij inderdaad is betrapt op testosteron en dat een onderzoek gaande is.

Als Sincraian definitief schuldig wordt bevonden moet hij naast het inleveren van zijn olympische medaille vermoedelijk ook op zoek gaan naar een ander baantje. Hij werd in 2013 al eens voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van stanozolol, een steroïde. Een tweede dopingvergrijp betekent in het gewichtheffen doorgaans een levenslange schorsing. 

Het brons in de klasse tot 85 kilogram zou van Sincraian overgaan naar Denis Ulanov. Die komt uit Kazakhstan, waar niet iedereen gelukkig mee zal zijn: de Kazakhen hebben alle vier gouden medailles van de Spelen van 2012 in het gewichtheffen in moeten leveren nadat dit jaar bleek dat nagenoeg de complete ploeg aan de doping zat.