De ALV van 50Plus: ja knikken en geen vragen stellen

De politiek verslaggever van The Post Online bezoekt in de aanloop naar de verkiezingen de partijcongressen en ledenvergaderingen van de meeste politieke partijen. Afgelopen zaterdag was hij aanwezig in een ietwat troosteloze conferentiezaal om zich te verbazen over het democratische gehalte van de ouderenpartij 50Plus.

In de vergaderzaal van Grand Hotel Gooiland te Hilversum wordt het achterste gedeelte afgezet en aan de ongeveer 200 aanwezige ouderen gevraagd om vooral vooraan te komen zitten, dan lijkt het nog een beetje vol. Wat volgt is een aaneenschakeling van voordrachten van partijprominenten die met regelmaat de goede stand in de peilingen benoemen, maar het nalaten om enige samenhang in het verkiezingsprogramma aan te brengen. Er wordt gemeld gemeld dat kandidaten voor de lijst aan een 'bijzonder zware procedure' worden onderworpen. Op de volgende ALV mogen de leden de lijst goedkeuren - en dat is te laat om er nog wijzigingen in aan te brengen.

In het verleden vielen nieuwe partijen nog wel eens negatief op doordat diverse takken binnen de partij er afwijkende standpunten op nahielden, en ook ouderenpartijen zijn daarop geen uitzondering. Partijvoorzitter Jan Nagel en fractievoorzitter Henk Krol doen hun best dat te voorkomen door eigen meningen tot een minimum te beperken.

Volgens de verslaggever komen er diverse wijzigingen en het huishoudelijk reglement voorbij, waaronder een 'richtlijn integriteit'. Een van de aanwezigen vraagt wat die dan inhoudt, maar dat moet het bestuur nog gaan bepalen. De leden wordt toch gevraagd om er maar vast mee in te stemmen. Op een soortgelijke manier worden wijzigingen in de partijbegroting aangenomen: de getallen verschijnen zo kort in beeld dat niemand ze goed genoeg heeft kunnen lezen om er een mening over te hebben.

De ochtend besluit met het kiezen van een nieuwe lijsttrekker. Henk Krol wordt met 100 procent van de stemmen verkozen. Hij is de enige kandidaat. 

Jan Nagel treedt af als voorzitter 50Plus (Novum)Jan Nagel is bezig met zijn vijfde politieke partij (Novum)