Uitslag Nederland - Wit-Rusland

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond op overtuigende wijze afgerekend met Wit-Rusland. In de Kuip werd het 4-1 voor Oranje.

Het Nederlands elftal wist van tevoren dat drie punten tegen Wit-Rusland van groot belang was. In de strijd om een ticket voor het WK 2018 in Rusland kan de ploeg van bondscoach Danny Blind zich weinig veroorloven. Frankrijk is op papier de beste ploeg uit de poule en dus kan ieder puntenverlies fataal zijn voor Oranje. Alle spanning ten spijt, het Nederlands elftal rekende in de Kuip relatief gemakkelijk af met Wit-Rusland.

In de eerste helft zette Oranje de Wit-Russen gelijk vast op eigen helft. Nadat Vincent Janssen al een aantal keer dichtbij de openingstreffer was, eiste uiteindelijk Quincy Promes die eer voor zich op. Na een prima aanval kwam de bal terecht bij de oud-speler van FC Twente. Promes maakte in het zestienmetergebied ruimte om te schieten en werd beloond toen hij zijn inzet in de linkerhoek zag rollen.

Hierna brak een fase aan waarin het wachten was op een tweede Nederlandse treffer. Deze leek in de 24e minuut ook te vallen toen Virgil van Dijk de bal op aangeven van Wesley Sneijder keurig binnen gleed, maar de scheidsrechter nam waar dat dit in buitenspelpositie gebeurde en keurde de goal ten onrechte af. Gelukkig voor Oranje was het in de 31e minuut alsnog raak. Weer was het Promes die scoorde. Ditmaal schoot hij vanaf de rand van het zestienmetergebied vanuit een volley raak: 2-0. Vervolgens leunde Nederland naar achteren, terwijl de Wit-Russen een tandje bij schakelde. Vervolgens ontstonden er kansen en was vooral Mikhail Gordeichuk dichtbij. Uiteindelijk kwam het Nederlands elftal met de schrik vrij en was het duidelijk dat de wedstrijd allerminst beslist was.

In het tweede bedrijf kwam Wit-Rusland al snel op 2-1. Sergei Kornilenko bracht de bal in de 46e minuut hard voor, waarna Alexei Rios gemakkelijk kon afwerken. Hierna pakte het Nederlands elftal de draad weer op. Uiteindelijk veerde de supporters in de Kuip op toen Klaassen de 3-1 binnen schoot. De Ajax-middenvelder scoorde nadat Janssen zijn inzet van afstand op de paal zag belanden. Klaassen stond vervolgens klaar om de marge weer op twee te zetten.

De 3-1 was een bevrijding voor Oranje dat de controle na Klaassen zijn goal weer volledig terug had. Vervolgens breidde Nederland de score in de 64e minuut verder uit. Vincent Janssen kreeg het op zijn heupen en schoot de bal, na een mooie rush, prachtig in de linkerbovenhoek. Met de 4-1 diende Oranje Wit-Rusland de genadeklap toe. Met drie punten op zak ontvangt het dinsdag Frankrijk.

De supporters hadden eindelijk weer wat te vieren. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
De supporters hadden eindelijk weer wat te vieren. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Nederland

4 - 1

Wit-Rusland

 15' Promes
 31' Promes
 55' Klaassen
 64' Janssen
   47' Rios
 
 Gele kaart: , Rios, (Wit-Rusland)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.200
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Karsdorp
Bruma
v.Dijk
Blind
Wijnaldum
Strootman (Clasie/79)
Klaassen
Promes
Janssen (Dost/83)
Sneijder (Pröpper/46)
  Gorboenov
Paljakov
Politevitsj
Sivakov
Bordatsjev
Gordejtsjoek (M.Volodko/74)
Majewski (A.Gleb/46)
Kryvets (Kisljak/67)
Korzoen
Rios
Kornilenko