Footballteam: "Tegenstanders zijn te groot, wij spelen niet"

Komende vrijdag zou het american footballteam van de middelbare school in Granite Falls, Washington, het opnemen tegen het team van de katholieke school Archbishop Murphy. Dat gaat echter niet door, want de spelers van de Granite Falls Tigers weigeren het op te nemen tegen de Wildcats: die zijn namelijk veel te groot.

Archbishop Murphy is een privéschool in Everett en om geld zitten ze niet verlegen. "Ze kunnen makkelijk binnen een straal van tachtig kilometer kiezen wie ze op hun school willen hebben, dan sturen ze gewoon een bus om de kinderen op te halen", aldus Granite Falls-coach Tim Dennis. "Op die manier halen ze ook leerlingen binnen die een perfecte fysiek hebben voor football, iets wat andere scholen in onze divisie niet kunnen doen."

Het verschil tussen de Archbishop Murphy Wildcats en de rest van de tegenstanders in de Cascade Conference mag er inderdaad wel zijn. "We zijn niet zo zeer bang om de wedstrijd te spelen, het gaat ons om het verschil in grootte en de grote kans op ernstige blessures voor onze kinderen", legt Dennis uit. "Wij hebben jongens van 14-15 jaar die een kilo of 90 wegen, zij staan daar met 18-jarige, 140 kilogram wegende linebackers tegenover. Dat komt niet goed."

Dinsdag kwam het schoolbestuur van Granite Falls bijeen, met ook de leerlingen en ouders erbij. De hele zaak werd besproken, maar uiteindelijk werd het laatste woord aan de spelers gegeven. Een van hen kwam naar voren en kreeg luid applaus voor zijn aankondiging: "We hebben besloten om vrijdag niet te spelen." De ouders waren er niet rouwig om: "Het is alsof je een kleine Volkswagen tegenover een grote vrachtwagen zet. 'Ze vermoorden ons' hoorde ik mijn zoon zeggen..gelukkig spelen ze niet."

Overigens staat Granite Falls niet alleen. De middelbare scholen van South Whidbey en Sultan besloten dit seizoen ook al forfait te geven voor een duel met de 'monsters' van Archbishop Murphy. De drie wedstrijden die de ploeg van de katholieke school wel speelde werden allemaal met groot machtsvertoon gewonnen.