Caroline Crawley (Shelleyan Orphan) overleden

De Britse zangeres Caroline Crawley is gisteren overleden. De muzikante, die bij liefhebbers van dromerige barok pop vooral bekend was als de ene helft van het duo Shelleyan Orphan, overleed na een lang ziekbed. Het treurige nieuws, waarbij geen verdere details over de oorzaak van het overlijden werden genoemd, werd bekend gemaakt via de Facebook pagina van de groep. Caroline Crawley was een artiest die veel waarde hechtte aan haar privéleven en het is dan ook niet bekend wat de leeftijd van de Britse muzikante was.

Shelleyan Orphan was een Brits duo dat in 1980 werd opgericht door Caroline Crawley en Jemaur Tayle. Nadat Shelleyan Orphan in 1984 hun debuut maakten op BBC Radio 1 verscheen in 1986 hun eerste single 'Cavalry of Cloud' op Rough Trade Records. In 1987 zou de band bij een groter publiek doorbreken met hun debuutalbum Helleborine, waarop onder meer ook Stuart Elliot (de drummer van Kate Bush) en Paddy Bush (de broer van Kate) te horen waren.

Na het verschijnen van het tweede album Century Flower in 1989 werd Shelleyan Orphan door Robert Smith van The Cure ontdekt en uitgenodigd om als voorprogramma op te treden tijdens de Prayer-tour van The Cure. Tijdens deze tour kreeg Crawley een relatie met The Cure drummer Boris Williams.

In 1991 werd Caroline Crawley door 4AD Records oprichter Ivo Watts-Russell gevraagd voor een bijdrage aan een viertal tracks op het album Blood van de gotische new wave groep This Mortal Coil. Zo was de zangeres te zien in de videoclip van de Syd Barrett cover 'Late Night'. Gedurende dezelfde periode nam Shelleyan Orphan diverse tracks op voor een aantal verzamelalbums.

In 1992 verscheen er weer een album van Shelleyan Orphan getiteld Humroot, waarop het duo werd bijgestaan door Boris Williams, Porl Thompson (The Cure) en Roberto Soave (Presence). Kort na het verschijnen van Humroot ging Shelleyan Orphan uiteen. Tayle ging verder met zijn nieuwe band Elephantine en Crawley vormde samen met Williams en Soave de band Babacar, waarbij Tayle zich ook snel zou aansluiten als vast bandlid.

In 2000 kwam Shelleyan Orphan weer bijeen om het nummer 'Buzzin' Fly' op te nemen voor een tribute plaat voor Tim Buckley. In 2008 zou Shelleyan Orphan nog eenmaal een comeback maken met hun laatste album We Have Everything We Need op One Little Indian Records.