Taylor verrassend onderuit, drie Nederlanders door op World Grand Prix

Phil Taylor is verrassend uitgeschakeld in de World Grand Prix. De Engelse darter moest maandagavond al in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in landgenoot Steve West. Michael van Gerwen plaatste zich maandag wel voor de tweede ronde, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas konden zich dinsdagavond voor de kwartfinales plaatsen. 

De 56-jarige Taylor, in Dublin als vierde geplaatst, gooide met 91,48 een redelijk gemiddelde, terwijl West daar bijna tien punten onder bleef. Hij gooide echter een finishpercentage van maar liefst 70%, terwijl Taylor slechts een kwart van zijn kansen op gamewinst kon benutten. Het leverde West met 2-1 een flinke stunt en een plek in de tweede ronde op.

De Nederlanders kenden een uitstekende dag. De ongeplaatste Van Barneveld schakelde de nummer drie van de plaatsing, Adrian Lewis, overtuigend uit. Jackpot gooide meer 180's, maar zijn slechte finishpercentage deed hem de das om: 3-0 voor Van Barneveld, die het in de kwartfinale op mag nemen tegen landgenoot Van de Pas. De Tilburger stuurde Terry Jenkins met 3-1 naar huis. De nummer één van de wereld, Van Gerwen, was maandag met een gemiddelde van bijna honderd punten een maat te groot voor Steve Beaton: 2-1. Van Gerwen speelt in de tweede ronde tegen James Wilson.