Orkaan Matthew treft Ha´ti vol

Matthew, de krachtigste orkaan in het gebied in bijna tien jaar, heeft Haïti dinsdag vol getroffen. Tot dusver is er één dode gemeld maar dat aantal loopt vermoedelijk nog op. In het westen van het land zijn veel dorpen aan de kust onder water komen te staan. Tal van bomen zijn ontworteld en daken van vaak armoedige huisjes weggeblazen.

De ravage is enorm, maar over de totale schade durfden de autoriteiten en reddingsdiensten geen voorspellingen te doen. Duizenden Haïtianen hadden al voor de wervelstorm, met windsnelheden tot 230 km/uur, een goed heenkomen gezocht.

De havenstad Les Cayes biedt een desolate indruk. "De situatie is rampzalig. De stad staat blank, overal liggen bomen en veel huizen zijn verwoest. Je kunt amper ergens komen", zei plaatsvervangend burgemeester Marie Claudette Regis. "Proberen mensen te helpen, is al moeilijk."

Het reddingswerk wordt gecoördineerd door de overheid en het Rode Kruis. Ze mobiliseerden duizenden vrijwilligers voor steun. Ook buitenlandse hulporganisaties staan paraat. Hoewel Matthew naar het noorden is verdwenen, is het gevaar nog niet geweken. Mede door de ontbossing en plaatselijk 600 millimeter regen per vierkante meter dreigen aardverschuivingen en modderstromen.

In buurland Dominicaanse Republiek is ook veel schade aangericht. Daar zijn vier dodelijke slachtoffers te betreuren. De orkaan wordt later op de dag in het oosten van Cuba verwacht, in de provincie Guantanamo. De autoriteiten hebben naar schatting een miljoen mensen geëvacueerd. Daarna trekt hij volgens de prognoses via de Bahama's naar de oostkust van Florida.

Orkaan Matthew treft Haïti vol
Orkaan Matthew treft Haïti vol (Foto: ANP)