Wiebes: fouten bij vertrekregeling fiscus

Het rammelde aan alle kanten bij de vrijwillige vertrekregeling van de Belastingdienst. De besluitvorming over de regeling was te haastig en onzorgvuldig.

Dat stelt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op vragen van Kamerleden over onverwachte problemen bij de vertrekregeling, waardoor die waarschijnlijk 70 miljoen euro extra gaat kosten.

Er meldden zich veel meer belangstellenden voor vertrek dan verwacht. Daardoor moest ook de aanmeldingstermijn eerder worden gesloten. De kosten van de regeling in verband met een reorganisatie, waren aanvankelijk geschat op 648 miljoen euro.

De ramingen waren gebaseerd op onjuiste veronderstellingen, aldus Wiebes nu. "Dit soort besluitvorming is niet acceptabel en mag niet meer voorkomen." De bedoeling was dat zo'n 5000 werknemers, met name de lager opgeleide, gebruik zouden maken van de regeling. Er meldden zich echter 7800 mensen, met name goedbetaalde, hoger opgeleide krachten. Uiteindelijk hebben 5900 van de 30.000 werknemers van de vertrekregeling gebruik gemaakt. Daaronder zijn 1250 medewerkers van 64 of ouder, die bij het ingaan van de vertrekregeling de AOW-gerechtigde leeftijd al hebben beriee\kt.

Wiebes: fouten bij vertrekregeling fiscus
Wiebes: fouten bij vertrekregeling fiscus (Foto: ANP)