Gemeenten mogen gaan experimenteren met bijstand

Een aantal gemeenten gaat meedoen aan een experiment waarbij ze op een andere manier mogen omgaan met de bijstand. Op die manier moet worden getest welke aanpak het beste werkt om mensen uit de bijstand aan een baan te helpen.

Het onderzoek gaat twee jaar duren en gedurende deze tijd krijgen mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder verplichtingen opgelegd. Zo zou het mogelijk moeten zijn om bijverdiensten langer te mogen houden alvorens gekort te worden op de uitkering, geeft staatssecretaris Jetta Klijnsma als voorbeeld.

Hiermee lijkt de proef een typisch compromis uit dit VVD/PvdA-kabinet. Pvda-kamerlid John Kerstens zegt hier bijvoorbeeld over: "Met de nu overeengekomen experimenten kunnen we meer zicht krijgen op waarmee mensen het beste geholpen zijn.' Het is niet de bedoeling om mensen met een stok te jagen naar banen die er niet zijn. 'Doen wat helpt, stoppen met wat dat niet doet". 

VVD-kamerlid Chantal Nijkerken-de Haan kijkt er iets anders tegenaan: "Mensen die kunnen werken, moeten zo snel mogelijk aan de slag. Met deze experimenten gaan we bekijken wat de meest effectieve weg daartoe is. Er ligt nu een voorstel voor waarbij in een experiment niet alleen een aantal regels versoepeld kunnen worden, maar waarbij op voorstel van de VVD ook onderzoek wordt verricht naar het effect van intensivering van deze regels."

Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen gaan meedoen, en nog maximaal 21 andere gemeenten kunnen zich aanmelden om deel te nemen. Begin volgend jaar wordt gestart met het experiment.