Pia Dijkstra in het zonnetje om donorwet

Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66, wordt maandag tijdens de jaarlijkse Donorweek in het zonnetje gezet voor de manier waarop ze zich heeft ingezet voor orgaandonatie. Stichting Nationaal Donor Monument kent haar in Naarden de waarderingsspeld de Gouden Klim toe.

Volgens de stichting durfde Dijkstra het de afgelopen jaren aan "om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden". Elk jaar overlijden ongeveer 150 mensen die op de wachtlijst staan omdat er geen donororgaan beschikbaar is. D66 wil daar verandering in brengen en Pia Dijkstra werkte jaren aan een voorstel om de bestaande donorwet te veranderen.

Dat plan is onlangs aangenomen door de Tweede Kamer. Als ook de Eerste Kamer ermee instemt, wordt iedereen die nog geen keuze heeft vastgelegd, gevraagd aan te geven wat hij wil: ja, nee, mijn nabestaanden mogen beslissen. Wie herhaaldelijk niet de mogelijkheid gebruikt om te zeggen dat hij geen donor wil zijn, wordt geregistreerd als iemand met geen bezwaar.

Pia Dijkstra in het zonnetje om donorwet
Pia Dijkstra in het zonnetje om donorwet (Foto: ANP)