Judoka Polling kiest voor de liefde en gaat trainen in Italië

Judoka Kim Polling gaat in Italië trainen. De nummer één van de wereld in de klasse tot 70 kilogram. sluit aan bij de trainingsgroep van haar vriend, de Italiaanse topjudoka Andrea Regis. Volgens Polling is de beslissing om te verkassen naar Italië in goed overleg genomen met Maarten Arens, de bondscoach van de Nederlandse judoploeg. 

Door dit besluit zal Polling niet samen met alle andere topjudoka's gaan trainen op Papendal. Per 1 september is de bedoeling dat de beste Nederlandse judoka's met elkaar op één trainingslocatie gaan trainen. De zogenaamde centralisatie zorgt binnen de judowereld al jaren voor veel onrust.

Volgens Polling is de centralisatie niet de hoofdreden om naar Zuid-Europa te vertrekken: "Vergelijk het met wat Femke Heemskerk en Sharon van Rouwendaal gedaan hebben bij het zwemmen. Zij vertrokken naar Frankrijk voor hun trainer. Ik vertrek niet naar Italië voor de trainer maar om bij mijn vriend te kunnen zijn."

Of Polling behouden blijft voor de Nederlandse ploeg is nog een vraagteken. De judobond wil haar graag behouden voor Nederland, maar zelf heeft ze twijfels. Italiaanse topjudoka's krijgen betaald, sparen voor een pensioen en zijn zeker van een baan na de judocarrière. De Italiaanse judobond staat klaar om Polling met open armen te ontvangen. Eind oktober gaan Polling en Henry Bonnes, directeur topsport van JBN, met elkaar praten. De Haarlemse is positief om voor Nederland te mogen blijven uitkomen. "Ik acht de kans 70% dat ik voor Nederland blijf uitkomen. De bond helpt me tot nu toe goed."

Polling is al jaren de nummer één op de wereldranglijst in de categorie tot 70 kilogram. Alleen tijdens de wereldkampioenschappen en op de Spelen gaat het steeds mis. In Rio verloor ze in de eerste ronde van de latere winnares van goud, de Japanse Haruka Tachimoto.

De afgelopen weken bleek ook dat ze al tijden judode met een slepende elleboogblessure. Volgens Polling is het geen ernstige blessure maar had ze er bij bepaalde judotechnieken last van. Volgende week gaat ze van start met de revalidatie. 

Polling is niet de enige met verhuisplannen. Ook judoka Noël van 't End overweegt Nederland te verlaten. Hij heeft een Franse vriendin, Clarisse Agbegnenou, en denkt erover om zich in dat land te vestigen om daar te gaan trainen. Agbegnenou won zilver won tijdens de laatste Olympische Spelen.

Kim Polling hier met haar derde gewonnen Europese titel op een rij. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Kim Polling hier met haar derde gewonnen Europese titel op een rij. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)