Verzorger hangt vrouw nacht boven toilet

Een werknemer van een Amsterdams verzorgingstehuis heeft een bewoonster de hele avond plus nacht in een tillift boven het toilet laten hangen. Net als de dementerende vrouw bleek ook de verpleger vergeetachtig. Hij mag van de rechter echter niet worden ontslagen.

De vrouw werd pas de volgende ochtend aangetroffen. Het gebeurde al in mei, maar kwam pas door de ontslagzaak aan het licht, schrijft Het Parool. De rechter woog bij de afwijzing van het ontslag mee dat de man al 25 jaar voor zorginstelling Cordaan werkte en altijd goed heeft gefunctioneerd.

Tijdens de rechtszaak zei de man zich erg schuldig te voelen en erkende tekort te zijn geschoten. Maar de werkdruk zou veel te hoog zijn geweest. Normaal had hij tijdens een dienst twaalf bewoners onder zijn hoede, die avond waren dat er driemaal zoveel. Bovendien eiste een stervende bewoner veel aandacht op.

Cordaan wierp tevergeefs tegen dat de personeelsbezettingen streefcijfers waren en geen wettelijke minima. Ook zou de man onterecht hebben gemeld dat hij de vrouw naar bed had gebracht. Bovendien zou uit camerabeelden zijn gebleken dat het rustig was. Dat niemand anders volgens de zorginstelling over de werkdruk had geklaagd wijtte de verzorger aan een angstcultuur waarin niemand dat durfde.

De rechter woog ook mee dat de man opkomende gezondheidsklachten had. Later die maand werd darmkanker bij hem geconstateerd. Vanwege zijn ziekte en leeftijd, maar ook door de marktdominantie van Cordaan, zit een nieuwe baan er niet in. De werkgever gaat niet in beroep. De verpleger wordt overgeplaatst en krijgt begeleiding.