Kabinet akkoord met 24 miljard kuub gas

De ministerraad is akkoord gegaan om tot en met 2021 jaarlijks hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem te halen. Alleen in koude winters mag van dit cijfer worden afgeweken. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Er wordt elk jaar gekeken of de productie moet worden aangepast, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden veranderen of er nieuwe kennis is. Een gelijkmatige gaswinning moet de kans op aardbevingen zo klein mogelijk houden. Het kabinet gaat bij dit besluit af op adviezen van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Premier Mark Rutte gaf aan dat de veiligheid leidend is geweest bij deze stap. "Dit besluit is een nieuwe stap van het kabinet om verder te werken aan de veiligheid van de Groningers en aan het herstel van het vertrouwen." Ook wordt de afhandeling verbeterd van schade die Groningers door de aardbevingen hebben, meldt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig, want de gaswinning zorgt voor aardbevingen in het gebied waardoor huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd raken. Vanwege de veiligheid van de Groningers is de gaswinning sinds 2012 gehalveerd, constateerde Rutte. Tot oktober 2016 mag de NAM 27 miljard kuub gas uit de grond halen.

Kabinet akkoord met 24 miljard kuub gas
Kabinet akkoord met 24 miljard kuub gas (Foto: ANP)