Ghanese Nederlander wil wintersportwereld veroveren

Ghana is niet bepaald het grootste en meest bekende wintersportland ter wereld - zo kent men een chronisch gebrek aan sneeuw en ijs, om maar wat te noemen. Toch is de dit jaar opgerichte Ghanese bobslee- en skeletonbond (BSF Ghana) deze week door de wereldwijde bond IBSF geaccepteerd als volwaardig lid. Dat heeft de IBSF bekendgemaakt. BSF Ghana werd deze zomer opgericht door niemand minder dan Akwasi Frimpong, een Nederlands-Ghanese topsporter.

De 30-jarige Frimpong werd in Ghana geboren, maar kwam in 1994 op zijn achtste al met zijn moeder naar Nederland. In 2008 kreeg hij zijn Nederlandse paspoort, wat ook in de sportwereld de nodige deuren voor hem opende. Frimpong was een bekwaam atleet en probeerde op de 100 en 200 meter de Olympische Spelen te bereiken. Alleen in 2011 kwam hij daar met een tijd van 10,45 seconden op de 100 meter ooit bij in de buurt, daarna probeerde hij het op een andere manier.

Frimpong meldde zich aan als remmer voor het nationale bobsleeteam en kwam in 2013 en 2014 in enkele World Cups uit met onder meer piloot Ivo de Bruin. De Spelen van Sochi haalde Frimpong echter niet. In de jaren daarna ging hij verder met studeren en het opbouwen van een maatschappelijke carrière. "Het is belangrijk om ook buiten de sport om jezelf te ontwikkelen, zodat je een toekomst op kunt bouwen. Ik ben blij dat ik bij de Johan Cruyff University heb kunnen leren hoe ik mijn studie met topsport moet combineren."

Een dikke week geleden maakte Frimpong zijn eerste echte skeletonstart op het ijs en het zag er direct al strak uit (Bron: YouTube)

Zijn liefde voor het ijskanaal bleef bestaan en sinds kort is hij overgestapt naar skeleton, de sport waar men met het hoofd naar beneden op een sleetje met enorme snelheden naar beneden raast. In juni richte Frimpong er de Ghanese bobslee- en skeletonbond op, met één groot doel: Ghanese deelname op de Olympische Winterspelen van Beijing in 2022. Vanuit zijn nieuwe thuisbasis in de Amerikaanse staat Utah - waar in Park City een olympische bob- en skeletonbaan ligt - heeft Frimpong de Ghanese bond opgericht en gooit hij alles in de strijd om zelf komend seizoen topfit aan de start te verschijnen.

Frimpong met de prachtige onderkant van zijn skeletonslee (Foto: www.akwasifrimpong.com)
Frimpong met de prachtige onderkant van zijn skeletonslee (Foto: www.akwasifrimpong.com)

Uiteraard is hij niet van plan om jaar na jaar in zijn eentje Ghana te blijven vertegenwoordigen in de winter. "Veel Ghanezen zijn erg atletisch en getalenteerd en wij willen hen de kans geven om hun talent ook in een wintersport te laten zien. Zo kunnen we de diversiteit van de sport in Ghana hopelijk vergroten. We willen Ghana immers niet alleen op de Zomerspelen, maar ook op de Winterspelen zien", zo vertelt Frimpong. 

Via de officiële site van de kersverse Ghanese bond vraagt men naast de gebruikelijke donaties vooral om mensen met een Ghanese achtergrond die zin hebben om een voor hen totaal nieuwe sport uit te proberen. Frimpong zelf zal waarschijnlijk in november zijn debuut op de internationale kalender maken tijdens wedstrijden in de North American Cup.

Frimpong tijdens de starttrainingen in de VS (Foto: www.akwasifrimpong.com)
Frimpong tijdens de starttrainingen in de VS (Foto: www.akwasifrimpong.com)