Opbrengst boetes moet omhoog

Dankzij onder andere stakingen en het beter naleven van de verkeersregels zijn er afgelopen jaar minder boetes uitgeschreven. Het ministerie van veiligheid en justitie wil deze tekorten terugdringen door meer boetes uit te gaan schrijven.

Per jaar moet er 20 miljoen meer binnenkomen, blijkt uit de begroting. Zo zijn er digitale flitspalen neergezet, worden er extra agenten op verkeershandhaving gezet en komen er meer trajectcontroles. "Deze maatregelen zullen de komende jaren effect hebben op het terugbrengen van het meerjarige tekort”, aldus het ministerie.

De dip onstond onder andere door de stakingsacties bij de politie van vorig jaar. Die schreven toen geen boetes uit en daardoor ontstond het tekort. Het ministerie noemt echter ook files, het weer en „nalevingsgedrag van weggebruikers” als reden voor minder opbrengst uit boetes. Je zou zeggen dat dat nalevingsgedrag reden is voor een feestje bij het ministerie, maar uiteraard is dat niet zo, het geld moet tenslotte wel binnen blijven stromen...