Lahm ziet Super League niet zitten: "Voetbal is voor iedereen"

In tegenstelling tot Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge is Philipp Lahm geen voorstander van een Europese Super League. Dit blijkt uit onderstaande column die op Goal.com verscheen:

Na twee wedstrijden hebben we zes punten in de Bundesliga. Vanavond is het tijd voor onze eerste Champions League-wedstrijd.

Ottmar Hitzfeld zei altijd dat de Champions League een geheel andere competitie is. Het is niet te vergelijken met de Bundesliga. Alles wat je tegen je binnenlandse tegenstanders hebt gepresteerd telt niet meer. Je begint weer op nul. Het is in elk geval zo dat je je opnieuw kan laten zien in eigen huis.

Onze eerste opponent is FK Rostov uit Rusland. Teams uit Rusland zijn technisch vaak sterk, willen de bal hebben en zijn niet zo direct in hun aanvalspel als teams uit grote Europese competities. Ze spelen gebalanceerd, maar verliezen toch vaak van clubs uit grotere landen. Ik verwacht dat dit jaar ook, omdat grotere teams in staat zijn om meer kansen te creëren om twee of drie keer te scoren.

Onze fans en eigenlijk iedereen verwachten dat Bayern minimaal de halve finale haalt. Dat hoort bij de recente successen en de ontwikkeling van de club in de afgelopen veertig jaar.

Hoewel er een groot verschil in kwaliteit is tussen onze ploeg en Rostov, zijn dit soort wedstrijden erg belangrijk voor Europese competitie. De aantrekkelijkheid van de Champions League is niet dat de grootste clubs tegen elkaar spelen, maar dat kleinere clubs de kans hebben om tegen Bayern, Barcelona, Real Madrid, Juventus, Man City, Chelsea of Man United te spelen.

Het gaat tegen mijn idee van voetbal in om een toernooi voor de elite te creëren waar de grootste clubs tegen elkaar spelen. Deze wedstrijden zul je altijd wel houden. Dit zijn de meest attractieve wedstrijden natuurlijk, maar blijft het leuk als Bayern en Real Madrid tien keer per jaar tegen elkaar spelen?

De Champions League, zoals deze nu is, geeft de kampioen van elk land de kans om zich te meten met de beste clubs van Europa. Je weet alleen wie de beste is als je tegen ze speelt. Dit werkt niet als dit soort kleine ploegen de elite alleen maar op tv zien. Wij kunnen op deze manier de Russische voetbalfan ook inspireren.

Wat ik eerder al schreef in mijn column over de VS-trip, is dat het cruciaal is dat we dicht bij de mensen en de fans staan. In mijn optiek spelen landsgrenzen nog steeds een rol. In Hongarije bijvoorbeeld, is een wedstrijd tussen Barcelona en Bayern niet zo interessant als een wedstrijd tussen Budapest en Bayern.

Daarom denk ik dat ons belangrijkste doel is dat we het voetbal zoveel mogelijk delen en niet een voetbalfeestje moeten vieren met een klein groepje dat van de globale ontwikkeling profiteert.

Ik vind het belangrijk dat kleinere landen worden geholpen, die niet het geluk hebben gehad van de recente ontwikkeling in het voetbal. Als we het over een Europese wedstrijd hebben, dan hoort een wedstrijd zoals tegen Rostov erbij. Het doel is om voetbalfans over de hele wereld te bedienen en het voetbal in heel Europa verder te helpen.

Daarom kijk ik uit naar de wedstrijd van vanavond. De start van de Champions League 2016/17. Alles begint vanaf nul.

Philipp