Koenders niet op kieslijst PvdA

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wil niet op de kieslijst van de PvdA. Hij zou nog wel voor een nieuw ministerschap in aanmerking willen komen, bevestigen bronnen een bericht van NRC.

Jeroen Dijsselbloem, momenteel minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, wil na de verkiezingen in 2017 wel voor de PvdA de Tweede Kamer in. In het AD zegt hij 'er nog steeds lol in te hebben'.

Dijsselbloem is niet de enige PvdA-bewindspersoon die de Kamer in wil. Ook minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) willen dat. PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) liet eerder weten alleen terug te willen keren in het kabinet en niet in de Kamer. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en zijn collega Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) komen ook niet terug in het parlement.

Staatssecretaris Martin Van Rijn liet aan De Telegraaf weten niet in Tweede Kamer terug te willen komen. Wel is hij eventueel opnieuw beschikbaar als staatssecretaris of minister in een nieuw kabinet. ,"Ik heb mezelf afgevraagd: waar zit mijn eigen kracht. Ik ben een betere staatssecretaris dan Kamerlid."

Koenders niet op kieslijst PvdA
Koenders niet op kieslijst PvdA (Foto: ANP)