Hema staat in de etalage

Icoon EconomieDe Hema staat te koop. Het winkelbedrijf Maxeda, het voormalige Vendex KBB, liet vanochtend weten dat er een "strategische heroriëntatie" komt. In 2004 werd Vendex KBB van de beurs gehaald door de private investeerders Kohlberg Kravis Roberts & Co en Alpinvest. Die brachten onderdelen van Vendex KBB onder bij de Maxedagroep.

De Hema werkt binnen Maxeda als een zelfstandige onderneming. De omzet en de winst hebben de laatste jaren steeds groei laten zien. De jaaromzet ligt nu boven de 1,3 miljard euro. Daarbij is ook het marktaandeel gegroeid. Het probleem is dus ook niet dat het bedrijf het slecht doet, maar de investeerders willen met de verkoop flink incasseren.

Volgens bestuursvoorzitte Tony DeNunzio van Maxeda is Hema klaar voor een verdere groei buiten Maxeda. "Hema heeft een versnelde groei van haar resultaten laten zien en sterke vooruitgang geboekt, beter dan de oorspronkelijke plannen."

Voordeel is in zijn ogen dat Maxeda zijn aandacht kan richten op de winkelketens die in de groep blijven, waaronder de Bijenkorf en V&D.