Drie keer goud voor paralympische ploeg op de derde dag

Op de derde dag van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft Nederland wederom acht medailles behaald, hiervan waren er drie goud. De totaalscore komt hiermee op vier gouden, zeven zilveren en negen bronzen medailles. De 20 medailles zijn goed voor een zesde plaats in de medaillespiegel.

Het eerste goud van de dag werd behaald door baanwielrenster Alyda Norbruis. Na de bronzen medaille op de achtervolging op donderdag won de Ureterpse nu goud op de 500 meter tijdrit in een wereldrecord. Het zilver was er voor de Australische Amanda Reid en het brons ging naar Zhenling Song uit China.

Arnoud Nijhuis pakte na het brons op de 4000m achtervolging, nu het brons op de baan op de 1000 meter tijdrit bij de mannen in de klasse C1-2-3. Dat is de klasse voor wielrenners met een zware tot redelijke beperking. Het goud ging in een wereldrecord naar de Chinees Zhangyu Li in 1:06,678. Het brons ging naar de Canadees Tristen Chernove.

Het tweede goud van de dag kwam van triatleet en regerend wereldkampioen Jetze Plat. Zijn 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en vijf kilometer 'wheelen' leverde een tijd op van binnen het uur; 0:59:31. Het feest werd compleet toen Geert Schipper in 1:01:30 het zilver ophaalde. Het brons ging naar de Italiaan Giovanni Achenza in 1:01:45. De categorie PT1 is voor atleten die in een rolstoel sporten. 

Jetze Plat (Foto: oisp)
Jetze Plat wint goud op de triatlon (Foto: oisphotos.com)

Het derde goud ging naar de Friezin Liesette Bruinsma. Op de 400 meter vrije slag in de categorie S11 (blinde zwemmers) won zij goud in een tijd van 5:15,08. Gelijk vanaf het begin bouwde de 16-jarige Bruinsma een voorsprong op die zij niet meer weggaf. in de laatste 100 meter wist de Italiaanse Cecilia Camellini nog dichtbij te komen, maar het was niet goed genoeg om de Wommelse van het goud af te houden. Het brons ging naar Qing Xie uit China.

Eerder op de avond werden er al meerdere medailles uit het water gevist. De andere Fries, Olivier van de Voort haalde op de 100 meter rugslag in de klasse S10 (lichtste beperkingen) het zilver. Zijn persoonlijk record van 0:58,10 was niet genoeg om het goud te behalen en Van de Voort raakte eveneens zijn wereldrecord kwijt aan de winnaar Maksym Krypak uit Oekraïne. 

Op de 100 meter schoolslag in de klasse SB7 wist Lisa den Braber haar bronzen medaille uit 2012 te prolongeren. Ook deze keer lag de bronzen medaille op haar te wachten, een tijd van 1:34,66 was genoeg. De 23-jarige zwemster mist beide onderbenen. Den Braber moest haar meedere erkennen in de twee Amerikaanse dames Elizabeth Marks (1:28,13 WR) en Jessica Long (1:32,94). 

Lisette Teunissen pakte het brons op de 50 meter rugslag in een tijd van 0:53,44 in de klasse S3. De 30-jarige zwemster die in 2012 nog paralympisch kampioen werd op dit onderdeel heeft een progressieve spierziekte, waardoor zij sinds 2015 in een lagere handicapklasse uitkomt. Dat weerhield haar er niet van om toch in de wereldtop mee te bllijven draaien. Wel moest Teunissen twee Chinese dames, Quiping Peng (0:48,49, WR) en Guofen Meng (0:51,42), voor laten gaan. 

Liesette Bruinsma (Foto: ois)
Liesette Bruinsma wordt gefeliciteerd door Mary Fisher (NZL) (Foto: oisphotos.com)