Van Praag geschokt door handelswijze rond opponent Ceferin

Niet Michael van Praag, maar de Sloveen Aleksander Ceferin lijkt de belangrijkste kandidaat te zijn om de vacante positie van voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA te gaan vervullen. Onomstreden is de kandidatuur van de tegenstander van de Nederlander niet, zo blijkt uit Noors journalistiek onderzoek. De stemming voor de UEFA-voorzitter is op 14 september.

Het voetbalblad Josimar stelt dat Ceferin een vooruitgeschoven post is van de Russische voetbalbond. Daarnaast zou de Sloveen een handje geholpen zijn door een FIFA-medewerker, iets wat niet toegestaan is, omdat het op een Europese aangelegenheid gaat. De Noor Kjetil Siem, Director of Strategy van de FIFA, heeft bij een bijeenkomst van Scandinavische bondsvoorzitters erop aangedrongen om vooral voor Ceferin te kiezen.

Van Praag is geschokt door de onthullingen. "Als het waar is, zijn we terug bij de oude manier van zaken doen in de voetbalwereld. Dit is precies wat ik wil veranderen. We hebben een eerlijke leider in de voetballerij nodig. Iemand die je kan vertrouwen. Niet iemand die hongerig is naar macht."

Tegenover het AD vulde hij nog aan dat Siem niet door FIFA-baas Gianni Infantino naar de bijeenkomst gestuurd. "Hij is daar uit eigen beweging heen gegaan. Die man werkte bij de Noorse voetbalbond. Of dit verhaal de verkiezingen beïnvloedt? Dat zou kunnen, mits het bij de stemmende voorzitters bekend wordt."