Gesink wint overtuigend koninginnenrit in Vuelta

Robert Gesink heeft de veertiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 30-jarige wielrenner van Team LottoNL-Jumbo zat in de grote kopgroep die ontstond tijdens de race en bleef als laatste over. Het is de grootste overwinning in de carriere van Gesink, die dit jaar hard ten val kwam in de Ronde van Zwitserland. Hij miste hierdoor de Tour de France en richtte zich daarna op de Vuelta. In de tiende etappe lag hij ook op koers voor een overwinning, maar werd toen vlak voor de finish ingehaald door Nairo Quintana.

De etappe speelde zich voornamelijk op het Franse grondgebied af, met drie beklimmingen van de eerste categorie en de finish op de Col d'Aubisque, een berg van de buitencategorie. In de 41-koppige kopgroep die ontstond zaten naast Gesink ook ploeggenoten George Bennett en Victor Campenaerts, maar ook grote namen als Tejay van Garderen, Simon Gerrans, Pierre Rolland en Alexandre Geniez.

Op de voorlaatste klim brak de grote kopgroep in twee delen, doordat er na de sprint om de bergpunten werd doorgereden. Gesink zat hier in het tweede deel en had maximaal een halve minuut achterstand op de kopgroep. Dit werd echter minder en de Varssevelder wist het gat te overbruggen. Op de machtige slotklim, waar in 2007 de gedopeerde Michael Rasmussen wist te winnen, sprong Gesink weg uit de uitgedunde kopgroep. Hij kreeg alleen Jan Bakelants mee en samen klommen ze verder. Bakelants moest echter lossen, maar ondertussen waren Kenny Elissonde en Egor Silin weer teruggekeerd.

Met z'n drieën reden ze de laatste kilometer in, om te sprinten voor de etappewinst. Deze sprint ging echter niet meer plaatsvinden, want De Condor van Varsseveld demarreerde met nog 300 meter te gaan. Elissonde en Silin konden nu niet mee en zo ging Gesink overtuigend als eerste over de streep. Deze overwinning is de eerste overwinning van Gesink in een grote ronde.

Bij de klassementsmannen was Quintana de beste: hij werd twaalfde, vlak voor Chris Froome. In de top van het algemeen klassement wijzigde er dus weinig. Verliezer van de dag was Alejandro Valverde, hij verloor ruim negen minuten op Quintana en Froome.