Florida mogelijk doelwit van eerste orkaan in elf jaar

Tien dagen lang werden meteorologen in de VS gek van "invest 99L". Tien dagen lang laat de tropische ontwikkeling in de Caribbean de weermodellen op hol slaan. Elke run was het weer anders, elke run wisten de modellen niet wat deze 'storm' zou doen. De ene dag was er tussen de weermodellen eindelijk overeenstemming en wist men vrijwel zeker dat de storm uit zou doven maar een dag later was het weer het tegenovergestelde liedje en zou de storm aan kracht gaan winnen. 

Tropische regenbuien trekken in de maanden juni tot en met oktober van de Afrikaanse kust richting de Caribbean en krijgen van de Amerikaanse weerdiensten de benaming "invest" als de bui interessant en groot genoeg is om te volgen. Deze 'invests' krijgen vaak namen als 90L of 99L en kunnen uitgroeien tot tropische depressies, die dan hun eigen benaming gaan krijgen, of tot enorme orkanen die dan een gevaar gaan opleveren voor het Caraïbische gebied of de Amerikaanse kustlijnen.

Nu heeft "Invest" 99L eindelijk de status van "Tropische Depressie 9" gekregen en zal vermoedelijk vandaag of morgen verder worden opgewaardeerd tot Tropische Storm Hermine of Ian (Er ligt elders nog een invest, het is even afwachten wie welke naam gaat krijgen). De weermodellen lijken het langzaam eens te worden over het pad dat deze storm mogelijk zal volgen en Florida lijkt het doelwit. Enkele kleinere modellen laten Ian echter ook aan land gaan in Louisiana, Mississippi of Georgia. Louisiana kampt echter nog met recente overstromingen, waarbij dertien doden vielen, als gevolg van zware onweersbuien en dat zal voor die staat een ramp zijn als daar nu een storm overheen trekt.

De kracht waarmee dat zal gaan is nog onzeker. Zoals het er nu uitziet zal Florida getroffen gaan worden door een tropische storm met windsnelheden tot 120 kilometer per uur. Het zal echter niet voor het eerst zijn dat een tropische ontwikkeling niet dat doet dat voorspeld wordt en dat de storm door het warme zeewater van de Golf van Mexico bijvoorbeeld toch nog aan kracht gaat winnen en het de orkaanstatus zal gaan krijgen. De depressie doet ons immers al dagen versteld staan dus wie weet wat er nog gaat komen. De komende 48 uur zal duidelijk worden wat deze depressie precies zal gaan doen voor dat hij vermoedelijk aan land zal gaan in Florida.

Indien het inderdaad Ian/Hermine wordt en dan daadwerkelijk koers zet naar Florida en ondertussen zich verder ontwikkeld tot orkaan, dan zal het de eerste orkaan in elf jaar (!) zijn die de Amerikaanse staat gaat treffen. Meteorologen vrezen dat mensen in Florida zich niet meer bewust zijn van het gevaar van orkanen omdat het al zo lang geleden is dat de staat getroffen werd. De laatste orkaan die Florida trof was dan ook niet de minste. Orkaan Wilma trof de staat in 2005. Toen vielen 87 doden en zorgde de orkaan voor 29 miljard dollar aan schade. Wilma is de krachtigste storm ooit gemeten in het Atlantische orkaangebied met op haar hoogtepunt een kerndruk van 882 mb.

Wil je meer weten over het ontstaan van orkanen kijk dan ook eens op het forum, daar waar we alle orkanen ter wereld van dag tot dag volgen.