Doden door aardbeving Midden-ItaliŽ

De aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter die in de nacht van dinsdag op woensdag het midden van Italië trof, heeft meerdere levens geëist. Dat melden verschillende Italiaanse media.

Het Amerikaans seismologisch instituut USGS heeft code rood afgegeven voor de mogelijke economische schade. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië. De beving die rond 03.30 uur plaatsvond, was tot in Rome te voelen.

In de plaats Amatrice heeft de beving veel schade aangericht. Volgens de burgemeester zijn gebouwen ingestort en zitten mensen vast onder het puin. In de plaats Accumoli zijn ten minste vier mensen om het leven gekomen, aldus de burgemeester tegenover tv-zender RAI. Het dodental zal waarschijnlijk nog oplopen.

Update 14:58 uur:
Persbureau ANSA meldt na een eigen inventarisatie dat er zeker 63 mensen overleden zijn. In het dorp Amatrice, dat volgens de burgemeester voor de helft is weggevaagd, zijn volgens ANSA zeker 35 doden gevallen.

De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Op veel plaatsen worden nog mensen vermist

Update 13:30 uur:
Alleen al in en rond het Italiaanse plaatsje Accumoli zijn 2500 mensen dakloos geraakt door de aardbeving van woensdag. De burgemeester heeft dat laten weten aan Italiaanse media. Accumoli heeft nu negen doden geteld en zoekt nog naar drie of vier mensen.

Het is niet bekend hoeveel mensen dakloos zijn geraakt op andere plekken in het getroffen gebied. Het dodental is opgelopen tot 37 en er worden nog ongeveer honderd mensen vermist. Er liggen nog veel mensen onder het puin. Reddingswerkers en burgers zoeken met man en macht naar doden en overlevenden.

Het dorpje Pescara del Tronto lijkt het zwaarst getroffen. Daar vielen zeker tien doden. Bovendien worden er ongeveer honderd mensen vermist. Pescara del Tronto is vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. "Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp'', zei de burgemeester. Twee kinderen, van zeven en vier jaar oud, zijn levend uit het puin in het dorp gehaald.

Onzekerheid

Nederland heeft Italië hulp aangeboden en medeleven betuigd. Het Urban Search And Rescue team (USAR) vertrekt nog niet, omdat Italië nog geen hulp hoeft. Premier Mark Rutte spreekt van een "verschrikkelijke'' beving. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen in een verklaring: "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië. Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee.'' De Europese Unie stelt satellietbeelden beschikbaar om de omvang van de schade in kaart te brengen. Paus Franciscus schrapte een geplande toespraak voor een audiëntie en ging in gebed.

De beving had een kracht van 6,2. Daarna zijn er tientallen naschokken geweest. Een paar daarvan waren flink zwaar.

Het gebied wordt vaker getroffen door aardbevingen. Zo waren er in 2009 meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen. In 1997 raakte de basiliek van de heilige Franciscus in Assisi zwaar beschadigd door een beving. Het gebouw bleef nu gespaard.  

Update 10:30 uur:
De grond in Midden-Italië blijft trillen. Na de dodelijke aardbeving van woensdagnacht zijn er al ongeveer vijftig naschokken geweest. Sommigen daarvan waren behoorlijk zwaar. Dat blijkt uit gegevens van de Europese aardbevingsdienst EMSC.

De aardbeving zelf had een kracht van 6,2. Die gebeurde om 3.36 uur. Het epicentrum lag ongeveer 100 kilometer ten noorden van Rome. Een uur later waren er kort na elkaar schokken van 5,5 en 5,1. De meeste schokken zaten boven een kracht van 3. Mensen voelen zulke schokken en ze kunnen gebouwen beschadigen.

Vermisten
In het Italiaanse dorp Pescara del Tronto worden minstens honderd mensen vermist. Dat meldt de Italiaanse publieke omroep RAI. Berichten uit andere dorpen zijn er nog niet.

In Pescara del Tronto zijn zeker tien doden gevallen. Op andere plekken in het rampgebied kwamen nog minstens elf mensen om het leven. Het dodental loopt waarschijnlijk nog verder op.

Pescara del Tronto is vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. "Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp'', zei de burgemeester.

Facebook
Na de aardbeving in Italië kunnen mensen op Facebook met één druk op de knop aangeven dat ze veilig zijn. Het netwerk heeft de veiligheidscheck geactiveerd.

Als er een ramp gebeurt, kan Facebook besluiten om een speciaal berichtje te sturen naar iedereen die mogelijk in het rampgebied is. Gebruikers kunnen dan op de knop 'ik ben veilig' klikken. Automatisch gaat een melding naar alle vrienden van die gebruikers. De Facebook Safety Check werd voor het eerst gebruikt na de aardbeving in Nepal vorig jaar. Later is het systeem ook gebruikt bij aanslagen in Parijs, München, Nice en Turkije.

Update 8.40 uur

Het aantal doden door de aardbeving in Italië is opgelopen tot zeker dertien. Dat meldt de krant La Stampa, dat de gemeenten in het rampgebied heeft gevraagd naar de stand van zaken.

In de plaats Accumoli, in de buurt van het epicentrum, zijn volgens de burgemeester zeker zes doden gevallen. Een stoffelijk overschot is geborgen. Onder het puin van een ingestort gebouw liggen een vader, een moeder en twee kleine kinderen, maar er is geen levensteken. Een andere persoon wordt vermist.

In Amatrice, een paar kilometer naar het zuiden, zijn twee lichamen geborgen. Een priester, die betrokken is bij het reddingswerk, zegt dat er drie doden nog onder het puin liggen. In Pescara del Tronto is een ouder echtpaar omgekomen.

Het rampgebied ligt ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Rome.

Update 7.33 uur

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de alarmcentrale van de ANWB hadden woensdagochtend enkele uren na de aardbeving in Italië nog geen meldingen gekregen over of van Nederlanders die getroffen zijn. De beving had plaats rond 03.30 uur en ook was er een naschok te voelen.

Het ministerie in Den Haag is bezig het verder uit te zoeken samen met de Nederlandse ambassade in Rome. Die heeft contact met de lokale autoriteiten, zei een woordvoerder van het ministerie.

Het epicentrum van de beving, die tot in Rome te voelen was, lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië. Perugia ligt in de regio Umbrië, een dun bevolkt gebied dat populair is bij toeristen.


Doden door aardbeving Midden-Italië
Doden door aardbeving Midden-Italië (Foto: ANP)