Russische sporters definitief niet naar Paralympische Spelen

De Russische sporters die zich gekwalificeerd hadden voor de Paralympische Spelen gaan nu definitief niet naar Rio de Janeiro. Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne heeft het beroep dat Rusland heeft aangetekend tegen de schorsing door het Internationaal Paralympics Comité (IPC) verworpen. De Paralympics zullen van 7 tot en met 18 september plaatsvinden.

Vanwege het dopingschandaal werden de Russische sporters, die vier jaar geleden in Londen nog 36 gouden, 38 zilveren en 28 bronzen medailles wonnen, geschorst door het IPC.

Door de schorsing van Rusland krijgt de Nederlandse paralympische afvaardiging alsnog uitbreiding. De atleten Ranki Oberoi (verspringen) en Ingrid van Kranen (discuswerpen) en de vrouwenzitvolleybalploeg, die op het kwalificatietoernooi in de finale van Rusland verloor, zullen nu toch naar Brazilië afreizen. Daarmee komt het totaal aantal Nederlandse atleten dat in Rio in actie komt, op 126 te staan.

De conclusie van het CAS was dat de IPC geen regels had overtreden in de strafzaak en noemde de sanctie bovendien proportioneel. Rusland riep tevergeefs dat veel onschuldige atleten hier de dupe van worden en dat de beslissing politiek gemotiveerd was.

Afgelopen twee weken waren de Russen wel van de partij bij de Olympische Spelen, zij het in mindere maten. Het IOC liet de beslissing over aan de sportbonden, waardoor de Russische gewichtheffers en atleten thuis moesten blijven. Slechts 271 van de 389 gekwalicifeerde Russen zijn daadwerkelijk in actie gekomen.