Cubanen juichen voor dubbel boksgoud

Cuba heeft op de voorlaatste dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro twee gouden boksmedailles bij mogen schrijven. Wereldkampioen Arlen Lopez zegevierde in het middengewicht (-75kg) door overtuigend af te rekenen met de Oezbeek Bektemir Melikuziev: Lopez kreeg alle drie ronden toegewezen. Brons was voor de Mexicaan Misael Rodriguez en de Azeri Kamran Shakhsuvarly.

In het bantamgewicht (-56kg) stond de Cubaan Robeisy Ramirez tegenover de pas 19-jarige Amerikaanse jeugdwereldkampioen Shakur Stevenson. Die stond in de finale doordat de Rus Vladimir Nikitin om medische redenen niet mocht vechten: hij had teveel klappen gekregen in het gevecht met de Ier Michael Conlan, die volgens velen gewonnen had moeten hebben.

Ramirez ontwijkt en valt Stevenson aan (PROSHOTS/Action Images)
Ramirez ontwijkt en valt Stevenson aan (PROSHOTS/Action Images)

Zonder een halve finale te vechten stond Stevenson dus in de finale, maar die extra energie kon hij niet gebruiken om Ramirez van zich af te houden. De jeugdolympisch kampioen deed wat hij kon, maar de jury vond Ramirez een fractie beter. Die won zo zijn tweede gouden medaille op rij, maar in Londen deed hij dat in de klasse tot 52 kilogram. Nikitin kreeg hier zonder in actie te komen het brons - waar hij weinig applaus voor kreeg. Murodjon Akhmadaliev uit Oezbekistan kreeg de andere bronzen medaille.

Bij de vrouwen tot 51 kilogram was er wederom goud voor Nicola Adams. De Britse won vier jaar geleden al het goud in eigen land en verdedigde haar titel nu door de Française Sarah Ourahmoune redelijk overtuigend te verslaan. Ren Cancan uit China veroverde brons, net als de Colombiaanse Ingrit Valencia.