Nieuw-Zeelandse zeilers blijven onverslaanbaar

De Nieuw-Zeelandse zeilers Peter Burling en Blair Tuke blijven ongenaakbaar in de 49er-klasse en hebben dat in Rio de Janeiro bekroond met olympisch goud. Het duo is al jaren nauwelijks te kloppen en won sinds het zilver op de Spelen van 2012 maar liefst 27 van de 28 regatta's. 

In de medal race kwamen ze donderdag als eerste over de finish, maar het goud was voor die tijd al wiskundig gezien niet meer te missen. Eeuwige rivalen Nathan Outteridge en Iain Jensen uit Australië pakten na het goud van Londen dit keer zilver, voor de Duitsers Erik Heil en Thomas Plössel. 

Burling en Tuke blijven onverslaanbaar in de 49er-klasse (PROSHOTS/Action Images)
Burling en Tuke blijven onverslaanbaar in de 49er-klasse (PROSHOTS/Action Images)

De 49erFX-klasse bij de vrouwen leverde Braziliaans feest op: Martine Grael en Kahena Kunze wonnen de medal race en dat was benodigd om op de laatste dag het goud te veroveren. De voornaamste concurrenten, Alex Maloney en Molly Meech uit Nieuw-Zeeland, eindigden als tweede en pakten het zilver, voor Jena Hansen en Katja Salskov-Iversen uit Denemarken.

Kroatië pakte het eerste zeilgoud ooit: Sime Fantela en Igor Marenic kwamen als achtste over de streep in de medal race van de 470-klasse en dat leverde ze het goud op. Matthew Belcher en Will Ryan brachten het zilver naar Australië, voor Panagiotis Mantis en Pavlos Kagialis uit Griekenland.