'Onterecht winnende' bokser geblesseerd, geen halve finale

De Russische bokser Vladimir Nikitin is door de artsen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet fit genoeg verklaard om aan te treden in de halve finales van het bantamgewicht. De Amerikaan Shakur Stevenson staat daardoor direct in de finale.

Dat Nikitin zich om medische redenen terug moet trekken is op zijn minst opvallend te noemen. In de kwartfinale 'won' hij van de Ier Michael Conlan, althans, hij kreeg die zege toegewezen. Helemaal niemand weet waarom Nikitin won - behalve dat er sprake was van corruptie - aangezien Conlan hem een flinke afstraffing leek te geven. De Ier was na afloop dan ook furieus en zei nooit meer voor amateurboksbond AIBA uit te komen, die hij allemaal smerige valsspelers noemde.

Ook in de achtste finales boekte Nikitin al een dubieuze zege op de Thai Chatchai Butdee, waar door Thaise officials stevig over geklaagd werd. Het bokstoernooi in Rio staat zoals te doen gebruikelijk weer bol van dubieuze beslissingen. Inmiddels zijn enkele juryleden naar huis gestuurd, maar het lijkt erop dat er ook nu weer geen serieuze actie ondernomen wordt door boksbond AIBA, die gezien wordt als nog veel corrupter en verrotter dan bijvoorbeeld de FIFA.

Nikitin wordt als 'winnaar' aangewezen, nadat Conlan hem alle hoeken van de ring heeft laten zien (Foto: Getty)