Keniaan verslaat legendarische landgenoot in finale steeplechase

De 3000 meter steeplechase is op de Olympische Spelen zoals gewoonlijk uitgelopen op goud voor Kenia. Het was echter niet de legendarische Ezekiel Kemboi, maar zijn jonge landgenoot Conseslus Kipruto die het goud pakte. Kemboi is de olympisch kampioen van 2004 en 2012 en deed alleen in 2008 vanwege ziekte nauwelijks mee om de medailles. Op de afgelopen vier WK's pakte hij telkens de wereldtitel, veelal door tactisch perfect te lopen. 

In de finale in Rio werd na een paar ronden al duidelijk dat Kemboi weer volop mee zou gaan doen om de medailles. Samen met Kipruto en de Amerikaan Evan Jager liep hij weg van de rest, waarna hij in de slotronde weer op weg leek naar de leiding. Daar stak Kipruto echter een stokje voor: de jongeling, al jaren gezien als de grote opvolger van Kemboi, nam de leiding en liep steeds verder weg.

Al zwaaiend en juichend liep Kipruto over het laatste rechte stuk naar de finish op weg naar goud. Kemboi viel juist nog wat terug en zag Jager verrassend zilver pakken, terwijl hij zelf genoegen moest nemen met brons.