Discutabel Servisch worstelgoud op Spelen

Servië heeft het eerste olympisch goud van de Spelen in Rio de Janeiro binnen. Worstelaar Davor Stefanek pakte in het Grieks-Romeins worstelen tot 66 kilogram het goud na een finale waar door menigeen de nodige vraagtekens bij werden gezet.

Stefanek stond in de finale tegenover de Armeniër Migran Arutyunyan, die vroeg in het gevecht het enige 'echte' punt van het duel maakte. De Serviër kreeg aan het eind echter een punt toegewezen omdat Arutyunyan niet actief genoeg zou zijn geweest, terwijl Stefanek zelf in de gehele zes minuten nauwelijks aan leek te vallen. Door het strafpunt van de Armeniër stond het 1-1 en bij een gelijkspel wint de worstelaar die als laatste een punt 'gescoord' heeft: Stefanek, tot groot ongenoegen van het publiek en worstelfans vanover de hele wereld, die al met beschuldigingen van corruptie kwamen: de voorzitter van de wereldworstelbond is immers een Serviër.

Hoe dan ook, het goud was voor Stefanek en zilver voor Arutyunyan. Shmagi Bolkvadze uit Georgië pakte één van de twee bronzen medailles. De andere ging naar de Azeri Rasul Chunayev, die vorig jaar in de klasse tot 71 kilogram nog wereldkampioen werd.

Stefanek laat zien het turnen ook prima te beheersen (PROSHOTS/Action Images)
Stefanek laat zien het turnen ook prima te beheersen (PROSHOTS/Action Images)

Niet lang na de controversiële finale tussen Stefanek en Arutyunyan mocht Armenië overigens alsnog juichen. In de klasse tot 98 kilogram maakte regerend wereldkampioen Artur Aleksanyan zijn favorietenrol helemaal waar. Hij gaf de Cubaan Yasmany Lugo in de finale geen schijn van kans en veroverde het goud. Cenk Ildem uit Turkije won brons, net als uittredend kampioen Ghasem Rezaei uit Iran.