Kroatische zeiler vergooit gouden plak in medalrace

Er werden vandaag vier gouden medailles verdeeld op het zeilwater in Rio de Janeiro. Naast de Laser Radial-klasse, waarin Marit Bouwmeester goud won, werden de medailles ook verdeeld in de Laser-, de Finn- en Macra 17 mixed-klasse.

In de Laser-klasse had de Kroaat Tonci Stipanovic een ruime marge bij het ingaan van de medalrace. Een voorsprong van tien punten op de Australiër Tom Burton leek meer dan genoeg, maar het liep anders in de race. De twee kemphanen lagen achterin het veld, toen het misging voor Stipanovic.

De Kroaat kon niet meer mee, toen Burton zich door het veld heen werkte. Burton moest meer dan vier plekken voor Stipanovic finishen en kwam als derde over de streep. Stipanovic finishte als negende en verloor daardoor alsnog het goud. Ritger van Schaardenburg kwam als vijfde over de streep in de medalrace, maar was al uitgeschakeld voor de medailles. Hij wist nog wel een plekje op te schuiven en eindigde uieindelijk als negende.

Giles Scott was in de Finn-klasse al voor de medalrace zeker van olympisch goud. In de medalrace ging het enkel nog om de andere medailles. Pieter-Jan Postma zag eergisteren zijn kansen op een medaille in rook opgaan door een diskwalificatie. Hij mocht nog wel starten in de medalrace, maar eindigde daarin als negende. Het zilver en brons gingen naar respectievelijk Vasilij Zbogar (Slovenië) en Caleb Paine (Amerika), waarbij laatstgenoemde een medaille weggraaide voor de Kroaat Ivan Kljakovic.

In de Nacra 17 klasse was er een spannende slotrace. Het Argentijnse duo Santiago Lange/Cecilia Carranza Saroli leek het goud te gaan verspelen aan het Oostenrijkse duo Tanja Frans/Thomas Zajac, maar hielden op het eind net genoeg over om dat duo voor te blijven. In de race werden de Oostenrijkers zelfs nog gepasseerd door het Australische duo Jason Waterhouse/Lisa Darmanin, dat tweede werd in de medalrace.