Eerste Noord-Koreaanse goud op Spelen Rio

Gewichthefster Rim Jong-sim heeft Noord-Korea het eerste goud van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bezorgd. In de klasse tot 75 kilogram was de vicewereldkampioene een klasse apart. Vier jaar eerder had Rim in Londen al goud gewonnen in de klasse tot 69 kilogram. 

Rim sloeg bij het eerste onderdeel, trekken, al gelijk een gat van vijf kilo met de rest: zij tilde 121 kilogram boven haar hoofd, terwijl Darya Naumava uit Wit-Rusland en de Spaanse publiekslieveling Lidia Valentin Perez tot 116 kilogram kwamen. Wereldkampioene junioren Iryna Dekha leek de vierde die om de medailles mee kon gaan strijden en met 114kg maakte ze dat voorlopig waar.

Bij het stoten ging het in eerste instantie om het zilver, waar Dekha af moest haken. Valentin tilde 135, 138 en 141 kilo op, maar Naumava volgde haar keer op keer met één kilo extra en pakte zo het zilver. Rim had daarna aan één poging genoeg op het goud te pakken en na 145 tilde ze ook 153 kilogram nog boven haar hoofd. 

Aan Rim zit overigens nog een opvallend verhaal vast. Vorig jaar raakte ze op het WK in Houston ernstig geblesseerd, maar toch werd ze - zo leek het althans - door haar coaches 'gedwongen' om maar door te gaan, wat haar toch nog zilver opleverde. Daarover valt hier meer te lezen.

Rim pakte met ogenschijnlijk speels gemak het olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Rim pakte met ogenschijnlijk speels gemak het olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)