Goud zeker voor Van Rijsselberghe in RS:X-klasse

Dorian van Rijsselberghe kan net als vier jaar geleden al voor de medalrace het goud veiligstellen. De windsurfer won de eerste twee races van vandaag en heeft nu een voorsprong van achttien punten op zijn naaste belager Nick Dempsey.

Als Van Rijsselberghe, die in Londen goud won, vanavond al zeker van de gouden medaille wil zijn, dan dient hij in de laatste race van vandaag nog minstens één punt uit te lopen op de Brit Dempsey. Dit betekent dat hij bijvoorbeeld bij een zege hij zich zondag zich voor de tweede als olympisch kampioen zou kunnen laten huldigen.

De derde en laatste race van vandaag kan elk moment beginnen. 

Update 21.58 uur

Dorian van Rijsselberghe heeft zijn olympische titel geprolongeerd. De windsurfer finishte in de twaalfde race als zesde en finishte daarmee voor zijn enig overgebleven concurrent Dempsey. Zijn voorsprong van 21 punten kan hij zondag tijdens de medalrace niet meer kwijtraken en daarom is Van Rijsselberghe nu al zeker van het goud.

Vier jaar geleden wist hij nog een race eerder het goud binnen te halen. Bij deze Spelen ging het in het begin iets minder, maar vanaf de tweede dag was Van Rijsselberghe niet meer uit de top weg te slaan. Langzaam maar zeker zette hij de Brit Dempsey verder op achterstand en deze is nu dus groot genoeg zodat hij zondag freewheelend de medalrace kan uitvaren. 

Opnieuw olympisch goud voor Van Rijsselberghe (Pro Shots/Action Images)
Opnieuw olympisch goud voor Van Rijsselberghe (Pro Shots/Action Images)