Van den Berg eindigt net naast podium in boogschiettoernooi

Sjef van den Berg is bij het boogschieten doorgedrongen tot de halve finale. In de kwartfinale won de Nederlander met 6-4 van de Zuid-Koreaan Seung-yun Lee.

De eerste set ging met 29-28 naar de Koreaan. De tweede werd vervolgens met dezelfde cijfers gewonnen door Van den Berg. De derde set ging ook naar de 21-jarige Nederlander, omdat Lee twee mindere scores had: 29-28, waardoor de stand 4-2 was. Van den Berg had dus in de vierde set de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar zijn drie negens waren niet genoeg voor de setwinst. Lee scoorde 29 en trok de tussenstand naar 4-4.

In de laatste en beslissende set begon Van den Berg met twee tienen. Ook Lee opende met dezelfde score, waardoor het aankwam op de laatste pijl. Van den Berg schoot nogmaals een tien, zodat de druk volledig op de schouders van de Koreaan kwam te liggen. Hij scoorde echter een 9, niet genoeg voor de winst. Van den Berg speelt over ongeveer veertig minuten de halve finale. Ook de aansluitende finale is vanavond.

Update 21.10 uur
Van den Berg heeft de halve finale tegen Jean-Charles Valladont met 7-3 verloren. De eerste set ging makkelijk met 28-26 naar de Nederlander, mede dankzij twee tienen. In de tweede set hadden beide schutters last van de wind, want scores zoals een 7 en een 8 passeerden de revue. Valladont ging aan de leiding, maar de laatste pijl van Van den Berg zorgde voor een gelijke score: 25-25.

De derde set ging naar de Fransman, hij scoorde twee negens en een tien. Deze score was al na twee pijlen van Van den Berg onoverbrugbaar, omdat hij een negen en een acht schoot. Eindstand in de set was 28-25 voor de Valladont, wat de tussenstand op 3-3 zette. Ook in de vierde set scoorde Van den Berg niet genoeg om op voorsprong te komen. Drie keer een acht voor de Nederlander was minder dan de 26 die Valladont neerzette. Zo verdween de 3-1 voorsprong als sneeuw voor de zon en werd het een 3-5 achterstand.

De eerste pijl in de vijfde set was voor Van den Berg. De tendens van de vorige set zette zich door, want hij begon met een 6. De twee volgende pijlen waren met een tien wel goed, maar toen stond de Fransman al ruim voor. De beslissende set ging met 29-26 naar Valladont.
Van den Berg speelt iets voor half tien de wedstrijd om de bronzen medaille.

Update 21.45 uur
De strijd om de derde plaats heeft Van den Berg verloren. Hij verloor de wedstrijd tegen de Amerikaan Brady Ellison met 6-2, waardoor hij uiteindelijk als vierde eindigt in het toernooi. Van den Berg begon de wedstrijd met een slechte zes, gevolgd door twee tienen. De Amerikaan schoot 27, waardoor hij de eerste set wist te winnen. In de tweede set ging de Nederlander beter van start door een negen te schieten. Hij vervolgde met nog twee negens en Ellison kwam één puntje te kort om gelijk te maken. De set ging naar Van den Berg om zo de stand gelijk te trekken: 2-2.

De derde set werd gewoon door de Amerikaan. Hij schoot drie tienen en dat was iets meer dan de 28 van Van den Berg. Het was dus in de vierde set aan de Nederlander om de set te winnen om zo nog kans te maken op een medaille. Hij begon de set weer met een mindere pijl, een zeven. De tweede pijl was goed met een tien, maar de derde pijl was weer een zeven. Zo kreeg de Ellison zijn kansen om de bronzen medaille te veroveren en deed dat ook. Met 28-25 won hij de laatste set en zette de eindstand op 6-2.

Van den Berg halvefinalist na winst op Koreaan (PRO SHOTS/Action Images)
Van den Berg eindigt als vierde (PRO SHOTS/Action Images)