Chinees tafeltennisgoud na matige finale, veteraan grijpt naast brons

Tafeltennisser Ma Long heeft in Rio de Janeiro zijn landgenoot Zhang Jike onttroond als olympisch kampioen in het enkelspel. De 27-jarige Ma, regerend wereldkampioen, had nog geen veertig minuten nodig om af te rekenen met zijn één jaar oudere landgenoot.

Het duel begon met een spannende game, wat een voorbode leek te zijn voor een prachtige finale: 14-12. Daarna kakte het spel van Zhang echter volledig in. De tweevoudig wereldkampioen kon geen enkele vuist meer maken en Ma speelde de daardoor zwaar tegenvallende finale simpel uit: 14-12, 11-5, 11-4, 11-4. 

De strijd om brons was een stuk spannender. De 40-jarige Wit-Russische veteraan Vladimir Samsonov nam het daarin op tegen de Japanner Jun Mizutani, die met 11-4 en 11-9 prima uit de startblokken kwam. Samsonov kwam beter in zijn spel, wat tot 11-6 gamewinst leidde, maar met 14-12 bracht Mizutani de stand op 3-1. In de vijfde game ging het een tijd gelijk op, maar Samsonov kon zijn briljante carrière - vanaf 1996 staat hij bijna onafgebroken in de top-10 van de wereld - niet bekronen met een olympische medaille: Mizutani won met 4-1. 

Ma Long werkt zich een weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Ma Long werkt zich een weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)