Onderzoekers openen VW's zonder sleutel

Onderzoekers van de universiteit van Birmingham hebben een manier ontdekt om tientallen miljoenen Volkswagens te openen zonder sleutel, schrijft Wired. Ook door andere automerken van de Volkswagen-groep gemaakte voertuigen, zoals Audi's, Skoda's en Seats, kunnen zo geopend worden.

De onderzoekers konden uit een onderdeel van de auto een cryptografische code halen. Vervolgens konden ze met een klein computertje en een radio-ontvanger de unieke code die de sleutel naar de auto stuurt ontvangen en die dupliceren. Omdat de cryptografische codes in de auto's niet uniek zijn, kan elke code voor miljoenen voertuigen gebruikt worden.

De nieuwste voertuigen van Volkswagen, zoals de nieuwste Golf, zijn voorzien van een beter systeem waarbij telkens unieke codes worden gebruikt. Het gekraakte systeem is echter sinds 1995 in gebruik geweest.

De onderzoekers hackten ook een ander systeem dat veel andere automerken gebruiken. Dat maakt gebruik van de cryptografische techniek HiTag2. Die techniek is nog makkelijker te kraken. Door acht keer de code op te vangen die de sleutel naar de auto stuurt, kan de code binnen een minuut gekraakt worden. Die techniek is door onder meer Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Ford, Mitsubishi, Nissan, Opel en Peugeot gebruikt.

Onderzoekers openen VW's zonder sleutel
Onderzoekers openen VW's zonder sleutel (Foto: BuzzT)