Rise of the Tomb Raider is gekraakt

Het Oostenrijkse bedrijf Denuvo heeft een technologie ontwikkeld dat het heel lastig maakt om bestanden van een spel aan te passen. Op deze manier zijn games haast niet te kraken. Het is de piraten van Conspir4cy na zes maanden gelukt om Rise of the Tomb Raider met alle DLC’s op torrentsites aan te bieden.

Rise of the Tomb Raider - Lara

Eerdere versies van Denuvo zijn ook gekraakt, maar het duurt nog steeds een geruime tijd voordat het iemand lukt. Dragon Age: Inquisition en Just Cause 3 gingen bijvoorbeeld pas na een maand voor de bijl. Voor veel uitgevers is dit lang genoeg om voldoende zuurverdiende omzet binnen te slepen. Het feit dat Rise of the Tomb Raider zes maanden lang onaangetast is gebleven kun je dus ook zien als een compliment richting Denuvo.

Denuvo - logo

Je hoeft de beveiliging van een spel alleen niet te kraken om het ook te kunnen spelen. In het laatste weekend van juli heeft hobbyist Turk DM de beveiliging van FIFA 16 buitenspel kunnen zetten. Na het weekend was zijn trucje gepatcht. De Bulgaarse hacker Voksi liep bij toeval een methode tegen het lijf waarmee hij de beveiliging op Denuvo-games die draaien onder Steam kon omzeilen. Hierdoor konden ongeveer 650.000 gamers drie dagen lang genieten van games als Doom, Rise of the Tomb Raider, Just Cause 3, Homefront: The Revolution, ABZÛ, INSIDE en Total War: Warhammer. Toen was het weekend voorbij en de Oostenrijkse programmeurs van Denuvo dichten het gat binnen enkele uren. Deze weekend-succesjes zijn nu dus gevolgd door een echte hack. Of dit nu een methode is om nieuwe games met Denuvo snel vrij te geven aan de massa is de grote vraag. Denuvo zegt dat alles uiteindelijk een keer wordt gekraakt en dat zij het onvermijdelijke slechts uitstellen. Natuurlijk staat het internet bol van citaten van stoere piraten die beweren het ei van Columbus in handen te hebben. De tijd zal het leren.

Voor de geïnteresseerden: het downloaden van illegale games is niet toegestaan en tegenwoordig ook niet geheel zonder risico.