Meerderheid WorldTour-ploegen wil boycot WK ploegentijdrit

Een meerheid van de WorldTour-ploegen wil de WK ploegentijdrit van eind dit jaar in Qatar boycotten. Dat meldt de AIGCP, de vakbond voor professionele wielerploegen, op Facebook. Een ruime meerderheid van de WorldTour-ploegen stemde in met dit voorstel van de belangenvereniging.

De maatregel is een protest tegen de strikte voorwaarden die de internationale wielerbond UCI stelt aan lidmaatschap aan de World Tour, zoals de verplichte deelname aan door de UCI aangewezen World Tour-koersen. De UCI organiseert alleen het WK wielrennen, maar leggen de kosten neer bij de ploegen, dit tegen het zere been van de AIGCP. Bij andere koersen krijgen ze een tegemoedkoming in de kosten.

De WK wielrennen wordt van 9 tot en met 16 oktober verreden in Qatar. Tot 1994 streden nationale ploegen om de WK-titel ploegentijdrit. Sinds het WK van 2012 in Valkenburg is de ploegentijdrit terug op het programma, maar nu voor commerciële ploegen. In 2012 en 2013 was Etixx-Quick Step de beste, de laatste twee edities werden gewonnen door BMC.