Dubbel wereldrecord brengt Chinese olympisch gewichthefgoud

De Chinese gewichthefster Deng Wei heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in de klasse tot 63 kilogram. De 23-jarige was vooraf al de grote favoriet, nadat ze op de vorige twee WK's de wereldtitel pakte. Tijdens de nationale kampioenschappen in China liet ze eerder dit jaar al een officieus wereldrecord noteren.

In Rio kwam ze bij het eerste onderdeel, het trekken, tot een gewicht van 115 kilogram. Alleen Karina Goricheva uit Kazakhstan kon enigszins in de buurt blijven met 111 kilo. De Thaise Siripuch Gulnoi tilde een persoonlijk record van 108 kilo boven haar hoofd, wat haar de derde plek bracht in de tussenstand. 

Voor Gulnoi ging het bij het stoten helemaal fout: ze begon op 132 kilo en kreeg dat in al haar drie pogingen niet omhoog, wat betekende dat ze geen uitslag achter haar naam kreeg. Met zeer sterk stoten profiteerde de Noord-Koreaanse Choe Hyo-sim optimaal: de 143 kilogram in haar laatste poging was zelfs genoeg om Goricheva van het zilver naar het brons te stoten.

Voor Deng was het goud met haar eerste poging van 138 kilo al binnen en dus liet ze voor poging twee 147kg op de stang monteren: één kilogram meer dan haar eigen wereldrecord. Dat ging nog goed ook en het totaal van 262 kilogram was eveneens een nieuw wereldrecord.

Deng Wei was onklopbaar in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Deng Wei was onklopbaar in Rio (PROSHOTS/Action Images)