China pakt eerste goud van Spelen Rio

China heeft haar eerste gouden medaille van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro binnen. Zhang Menxue schoot zich op het onderdeel 10 meter luchtpistool met overmacht en een olympisch record naar de titel. 

De 25-jarige Chinese maakte pas vorig jaar haar internationale debuut bij de senioren, maar hield haar hoofd in de finale in Rio ijzig koel. Alejandra Zavala uit Mexico was in de finale de laatste die moest afhaken voor de strijd om de medailles begonnen, maar ze leek dolgelukkig met haar vierde plek.

Vervolgens moest de Griekse Anna Korakaki zich gewonnen geven: ze kwam 0,2 punten tekort om in de strijd om het goud te blijven en moest genoegen nemen met brons. Vitalina Batsarashkina was vervolgens de laatste die een theoretische kans had om Zhang van het goud te houden, maar de Chinese had dan twee enorme blunders moeten laten noteren. Dat gebeurde niet en dus was er alsnog verrassend zilver voor de 19-jarige Russische, die internationaal nog nooit potten had weten te breken op het 10 meter luchtpistool.

De kwalificaties van zondagochtend (PROSHOTS/Action Images)
De kwalificaties van zondagochtend (PROSHOTS/Action Images)