Peiling: PVV populairst

Omdat de PVV nog steeds leidend is met 35 zetels in de peilingen, werd er gekeken naar historische politieke voorkeuren en leeftijdsgroepen.

Daaruit blijkt dat, vanaf 1994 tot nu, vooral de oudere generatie CDA stemt. De voormalige arbeiderspartij PvdA genoot tot 2012 nog enig vertrouwen, dit is nu echter drastisch gekelderd. De aanhang is duidelijk in leeftijdsgroepen weggevloeid. De groep jongeren van 18 tot 34 jaar is overgestapt naar GroenLinks en PVV, de middelbaren van 35 tot 49 jaar oud naar PVV en SP.

Het grootste aandeel PVV is echter te danken aan overstappers bij de VVD. Van 1994 tot 2012 deed de partij het goed onder ondernemend Nederland. De partij voor ondernemende welgestelden mag nu op beduidend minder vertrouwen rekenen van de kiezers boven de 50 jaar oud. In 2012 behaalde de immer grijnzende Mark Rutte een piek van 27 procent die in zijn tweede kabinet nu is ingestort naar 16 procent.

D66 scoort nu onder de jongeren vooral goed. De oudere generaties hebben beduidend minder vertrouwen in de pro-EU partij. In 1994 was het vertrouwen in meer EU met 16 procent nog het hoogst bij de jongeren en middelbaren. In 2003 was er een algehele kentering in de pro-EU filosofie te zien. Vanaf 2012 tot nu zijn het vooral de jongeren met gemiddeld 15 procent die weer geloven in meer EU.

Vanaf 1994 tot 2012 is GroenLinks altijd een idealistische margepartij geweest die gemiddeld over alle leeftijdsgroepen tussen de nul en zeven procent vertrouwen genoot. Het recente instorten van de PvdA heeft de linkse idealisten vooral veel vertrouwen onder jongere linkse stemmers opgeleverd.

Verder heeft in het linkse spectrum de SP geprofiteerd van het instorten van de voormalige arbeiders partij. Veel arbeiders in de leeftijd van 35 tot 65 jaar zijn met 12 procent vanaf 2012 tot nu overgestapt naar de SP. De meeste kiezers met 20 procent in die leeftijdsgroep kiezen echter voor de PVV.