FOK! Wat een weer..Perioden met zon

Goedemorgen! Laten we vandaag eens even een balans opmaken van hoe de zomer tot nu toe over het land verloopt. Ik denk dat een ieder van jullie zo zijn of haar mening erover heeft en, last but not least, waar je woont.

De zomer verloopt in ieder geval warm. Mede dankzij de zachte nachten. Maar ook overdag was het niet echt koud. De laatste koude maand was april.

Waar ik meer op doel is het persoonlijke gevoel van deze zomer, want daar zitten enorme verschillen in. Woon je in het binnenland dan denk je inderdaad: het is een baggerzomer. Woon je in een kustprovincie dan heeft men weinig tot niets te klagen gehad. Goed, er zaten af en toe eens wat bewolkte dagen tussen, maar het aantal uren zon is er werkelijk overweldigend. Zeker in Noord-Holland. Daar is men de afgelopen twee maanden tot ruim 450 uur zon gekomen. Het was ideaal strandweer en buien vielen er nauwelijks. Slechts op een paar dagen scheen de zon minder dan 2 uur. 

Maar ja, kijken we dan dieper het binnenland in, dan zien we dat er de afgelopen maanden bijna elke dag in meer of mindere mate fikse buien vielen. In juni vooral in Brabant en Limburg, maar in juli ook in Gelderland, Overijssel en Drenthe. In Groningen en Friesland vielen ze ook, maar dan meer lokaal. Dit is trouwens ook het geval in Zeeland en Zuid-Holland. Het ging deze hele periode om onstabiel zomerweer, m.u.v Noord-Holland. 

Wat is mijn gevoel over deze zomer? Nou, uitermate teleurstellend. Ik woon sinds 2001 in Haarlem, maar ik heb deze hele zomerperiode nog niet één onweersdag meegemaakt. Natuurlijk vallen de meeste buien in het binnenland, dat weet ik. Maar als buienliefhebber hoop je toch een keer op een zuidelijke stroming met onweer uit het zuiden na een avondje terras. Ik hoop echt dat de herfst nog wat leuke kustconvergentie geeft, want dit jaar is voor de weer-liefhebber in Noord-Holland natuurlijk bar slecht.

Enfin, laten we even actueel gaan kijken, en ik vrees dat het er niet zo perfect uit ziet als dat het leek eerder deze week. Droog houden we het vandaag ook niet, In het noorden en oosten vallen opnieuw enkele buien. Pas later op de dag trekken deze dan weg. Het westen heeft wederom de meeste zonuren. Het wordt vanmiddag ongeveer 21 graden. De wind draait naaar west- tot noordwest.

Voor morgen zijn ook de beste kantjes er weer af. Er zijn flinke perioden met zon, maar later op de dag is er kans op wolkenvelden die vanuit het westen binnen komen drijven. Er staat bovendien een flinke wind uit het zuidwesten. Langs de kust kan die zelfs (vrij) krachtig worden. Een aardige dag dus, met maxima rond de 23 graden. Toch niet zo perfect alsdat het er eerst naar uit zag.

En dan gaan we van minder goed naar kwaad. We krijgen zeker vanaf dinsdag een noordwestelijke stroming en i.p.v van 22 graden zullen we het met 17 moeten doen. Ook de buien maken dan hun opwachting weer. Pas tegen komend weekend lijkt het weer wat warmer te worden. Maar ja, dat is nog ver weg en ik ben van ver vooruit kijken geen liefhebber.

Fijn weekend allemaal!

Zon op 06:08
Zon onder 21:22
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

 Buitje in Goch (Foto: qltel)
Qltel zag dit oplossende buitje boven Goch! (Foto:qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1890 William Kemmler sterft als eerste mens op de elektrische stoel.
1945 Tweede Wereldoorlog: De eerste atoombomaanval wordt uitgevoerd op Hiroshima, er zijn ruim 70.000 doden.
1965 Het Beatles-album Help! komt uit.
1997 Vlucht 801 van Korean Air stort neer bij de landing in slecht weer op Guam International Airport. Er zijn 228 doden en 26 overlevenden.
2001 Stichting van de Kluis van Warfhuizen.
2005 In Frisco, de noordelijke stad van Dallas, wordt het Pizza Hut Park officieel geopend.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.