Plan voor Privateers Cup in Formule 1 afgeschoten

Een plan om binnen de Formule 1 een speciaal kampioenschap te organiseren voor privéteams heeft het niet gehaald, zo meldt Autosport. Force India-vice-teambaas Bob Fernley kwam met het idee op de proppen, maar Williams, Toro Rosso, Haas, Sauber en Manor zagen het niet zitten.

In het plan van Force India was het de bedoeling dat de kleinere teams zich zouden committeren aan een budgetlimiet van 90 miljoen euro per jaar. De marketingkosten en de salarissen voor de coureurs zouden buiten dit bedrag vallen. In ruil hiervoor zouden de teams dan deel gaan nemen aan een door de FIA georganiseerd kampioenschap voor de privéteams waar geldprijzen te verdienen zouden zijn. Zowel commerciële rechtenhouder FOM als autosportfederatie FIA waren nog niet op de hoogte gesteld van het idee.

De kleinere teams hebben het plan van Force India besproken, maar zowel Williams als Toro Rosso haakten al gelijk af. Franz Tost, teambaas van laatstgenoemde renstal, legt zijn bezwaren uit. "Dan krijg je twee klassen binnen de sport. Met die budgetlimiet kan je niks meer ontwikkelen en rijd je achteraan. Een budgetlimiet is een goed idee, maar dan voor iedereen."

Daarop heeft Fernley zijn plan onderin in de ijskast gezet. "We wilden zien of er draagvlak was voor het idee. Als we het met elkaar eens waren geweest, hadden we in Hockenheim een vergadering georganiseerd met de zes teams. Maar als 33 procent van de groep er geen heil in ziet, is het niet de moeite waard."