Wieleramateur wint 'afgesproken' criterium Duitsland

De Duitse wielrenner Dominik Bauer heeft vorige week bij de Tour de Neuss voor een verrassing gezorgd door het criterium in Neuss te winnen. Dat was echter niet de bedoeling, want vooraf was afgesproken dat Nikias Arndt van Team Giant-Alpecin de overwinning op zou eisen, voor Fränk Schleck (Trek-Segafredo) en Emanuel Buchmann (Team Bora-Argon 18).

De 18-jarige Bauer rijdt bij de ploeg RSC Rheinbach, een lokaal amateurteam in de regio Noordrijn-Westfalen. In de laatste van tachtig ronden door de stad wist het wielertalent vanuit het peloton naar de kopgroep te rijden. In deze kopgroep zaten onder andere Arndt en Buchmann. Bauer wist ook uit deze kopgroep weg te rijden en kwam juichend alleen over de finish. Volgens de commentator was het de grootste sensatie in het 15-jarige bestaan van het criterium, dat elk jaar na de Tour de France wordt gehouden.

Een half uur voor elk criterium wordt er in een meeting besproken hoe de wedstrijd verloopt, wie er in de kopgroep zit en wie uiteindelijk de winnaar is. De rijders worden zelfs verteld dat ze met een lagere versnelling moeten fietsen, zodat het lijkt dat ze sneller fietsen.

Volgens anonieme getuigen zijn er twee mogelijke redenen voor het 'misverstand': Bauer is niet bij de meeting geweest, waardoor hij niet wist dat hij niet mocht winnen. Het komt namelijk wel eens voor dat de organisatie amateurs niet uitnodigt bij de meeting, omdat ze zich er geen zorgen over maken. Een tweede reden is dat Bauer opgewonden raakte door het publiek en daardoor wilde winnen, ook al wist hij dat Arndt moest winnen.

Zowel de raceorganisatie als Bauer hebben nog niet gereageerd op het voorval. Bekijk hieronder de laatste meters van het criterium:


De laatste meters van de Tour de Neuss (Bron: YouTube)