Tropische storm Earl trekt richting Belize

Belize, een land in centraal Amerika, maakt zich op de voor de komst van Tropische Storm Earl. Eerder zorgde de storm al voor zware regenval in delen van Jamaica en de Kaaimaneilanden. 

De verwachting is dat Earl donderdag in Belize aan land zal gaan. Ook delen van Mexico en Honduras zullen grote hoeveelheden neerslag gaan krijgen. Eerder deze week leek het er nog op dat het Mexicaanse schiereiland Yucatán getroffen zou worden. Toeristenoorden als Cancún en Playa del Carmen lijken nu grotendeels gespaard te worden. 

De depressie werd sinds 28 juli gevolgd. Toen bevon de storm zich op een kleine 2700 (!!) kilometer ten oosten van de Benedenwindse Eilanden. Gisteren werd de tropische depressie officieel opgewaardeerd naar 'tropische storm Earl'. De verwachting is dat Earl de komende dag nog gaat uitgroeien tot een orkaan van eerste categorie voordat hij Belize zal treffen. Een orkaan van eerste categorie zal windsnelheden halen van 120 tot 150 kilometer per uur en zal daarbij gepaard gaan met een stormvloed van ruim anderhalve meter. 

Het Atlantische orkaanseizoen loopt officieel van juni tot en met oktober waarbij de meeste tropische stormen plaatsvinden in augustus en september.  Earl is de vijfde tropische storm van dit seizoen maar de eerste die waarschijnlijk voor problemen gaat zorgen. 

Ook op ons Weer- en Klimaatforum volgen we de laatste stand van zaken rondom tropische storm Earl.