Armitstead start op OS ondanks drie gemiste dopingcontroles

De Britse wielrenster Elizabeth Armitstead mag bij de Olympische Spelen in Brazilië gewoon starten, dit ondanks drie gemiste dopingtests. Wel is de renster van Boels-Dolmans een maand geschorst geweest door de Britse dopingautoriteit UKAD, terwijl niemand er vanaf wist. De ploeg kreeg het nieuws pas eind juni te horen.

Armitstead heeft sinds augustus 2015 drie onaangekondigde controles gemist. Normaal gesproken staat dit gelijk aan een positieve dopingtest en volgt een schorsing. Een woordvoerder van Boels-Dolmans legt uit dat de eerste gemiste test niet terecht was. "De dopingcontroleur vroeg bij de receptie van ons hotel in Zweden waar Lizzie was. Maar hij legitimeerde zich niet. Dus heeft de receptie haar kamernummer niet gegeven. Hij probeerde haar vervolgens te bellen, maar ze lag te slapen. Daarop is hij onverrichter zake weer weggegaan."

Door deze procedurefout mag Armitstead van sporttribunaal CAS gewoon starten in Rio. "Eén controle miste ze vanwege een noodgeval in haar familie. Ze was vergeten om haar whereabouts aan te passen. De andere gemiste controle wil ze ook nog aanvechten, want de UKAD heeft nog een administratieve fout begaan, maar daar wacht ze nog even mee. Ze bereidt zich eerst voor op de Spelen."

Armitstead is de regerend wereldkampioene en een grote concurrente van de Nederlandse dames. Dit jaar won ze onder meer al Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen. Vier jaar geleden in Londen won de Britse voor eigen publiek tijdens de Olympische Spelen zilver achter Marianne Vos.