Vertaalfoutje: "Aanslag op olympische boogschutters op komst"

Grote paniek in Zuid-Korea: volgens lokale media was een aanslag op de olympische boogschutters aanstaande. Boogschieten is zo ongeveer dé sport van Zuid-Korea, dat alle vier de gouden medailles op de Olympische Spelen hoopt te veroveren. 

Het bleek echter om een vertaalfoutje te gaan. 'Terrorismemonitor' SITE kwam met een bericht waarin stond dat ze berichten hadden opgevangen uit de jihadistische wereld. Daarin stond dat extremisten met pijl en boog aanvallen moesten plegen op bezoekers en deelnemers van de Olympische Spelen. In Zuid-Korea werd 'met pijl en boog' echter vertaald als 'olympische boogschutters', waardoor men dacht dat een aanval op de sporters aanstaande was.

De coach van het Zuid-Koreaanse team kreeg naar verluidt honderden berichtjes van bezorgde vrienden en familie, net als enkele atleten uit het team. De Zuid-Koreaanse boogschietbond betaalde zelfs honderd dollar om het volledige bericht van SITE te kunnen lezen, waarna ze enigszins opgelucht adem konden halen: het ging toch niet om een geplande aanval op de boogschutters. 

Overigens neemt dit natuurlijk niet weg dat er wel degelijk sprake is van dreiging. De beveiliging in Rio is dan ook behoorlijk verscherpt tijdens en rondom de Olympische en Paralympische Spelen.