Mollema wint in San Sebastian

Bauke Mollema heeft de Clasica San Sebastian op zijn naam weten te schrijven. Het is zijn eerste grote overwinning in een eendagswedstrijd, nadat hij in 2013 al een etappe in Zwitserland en Spanje won. Hij demarreerde net voor de top van de laatste klim en zijn drie achtervolgers zagen hem niet meer terug.

De koers was weinig spannend, daar de vroegere scherprechter, de Jaizkibel, op zo'n 60 kilometer van de streep reeds werd beklommen. Hier vielen wat namen uit de tweede rang aan, zoals Alessandro De Marchi. Het was de laatste klim waar het moest gebeuren. Een grote groep ging de klim op, met Orica GreenEdge die reden voor de gebroeders Yates op kop. Op ongeveer 11 kilometer voor de streep was het Rigoberto Uran die als eerste aanviel. Er zat niet veel punch op, en Adam Yates liet zien dat het harder kon. Daarachter probeerde Greg van Avermaet mee te komen, maar hij moest passen. Quim Rodriguez kon wel mee en haalde Yates uiteindelijk in.

Nog voor de top kwamen Bauke Mollema, Alejandro Valverde en Tony Gallopin bij de Spanjaard en met zijn vieren gingen ze afdalen. Althans, dat leek zo, maar Bauke Mollema had grotere plannen. Hij nam in de afdaling snel 10 seconden en bleef deze houden. Rodriguez en Valverde, die toch al geen vrienden zijn, konden elkaar maar moeilijk vinden. Rodriguez werd uiteindelijk gelost en dus bleven Valverde en Gallopin als gevaarlijke concurrenten over. Zij konden echter niet meer in de buurt komen van Mollema, die daardoor misschien wel de mooiste overwinning uit zijn carrière haalde. Gallopin versloeg Valverde in de sprint om plaats 2. Rodriguez werd op 22 seconden vierde en van Avermaet werd uiteindelijk nog vijfde. Cannondale-renner Tom-Jelte Slagter werd ook nog eens achtste.

Mollema wint in San Sebastian (Pro Shots / George Deswijzen)
Mollema wint in San Sebastian (Pro Shots / George Deswijzen)