Russische gewichtheffers van Olympische Spelen geweerd

De internationale gewichthefbond IWF heeft vrijdag bekendgemaakt dat Rusland niet welkom is op de Olympische Spelen, die komende week beginnen in Rio de Janeiro. Het is een gevolg van het enorme staatsdopingschandaal waar de gehele Russische sport in verwikkeld is geraakt. 

Ook het gewichtheffen is zwaar getroffen, met de ene na de andere Rus die in de afgelopen jaren positief bleek op verboden middelen. Het rapport over de staatsdoping was de laatste druppel voor de IWF, dat Rusland volledig uitgesloten heeft van het gewichtheffen in Rio. 

Dat is een flinke klap voor de Russische ploeg, want er werden toch zeker wel vier of vijf medailles verwacht. Tatiana Kashirinia leek in Rio het goud alleen maar op te hoeven halen, maar zij werd al geweerd omdat ze tien jaar geleden als tiener betrapt werd op doping. David Bedzhanyan leek in de klasse tot 105 kilogram een goede kans op goud te maken, terwijl onder meer mannen als Oleg Chen, Artem Okulov en Ruslan Albegov tot de grote kanshebbers voor de medailles hoorden.